Η μαύρη βίβλος των “Λευκών Κρανών”

Το παρόν κείμενο αποτελεί τμήμα του τέταρτου μέρους του αφιερώματος μας στις ιστορίες ανθρωπιστικού ακτιβισμού στη Μέση Ανατολή, Σε αυτό εξετάσαμε την ανατομία της οργάνωσης με την επωνυμία “Λευκά Κράνη”, η οποία ιδρύθηκε από εταιρείες – βιτρίνες του αμερικανικού κεφαλαίου για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και δημιουργίας σκηνοθετημένων συμβάντων.

Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται να διαβάσουν ένα ολοκληρωμένο χρονικό της δράσης τους, από την ίδρυση τους μέχρι την απαξίωση και την αποσύνθεση τους μετά την αποδόμηση των αφηγημάτων των ιδρυτών τους, μπορούν να διαβάσουν αυτό το μέρος του αφιερώματος. Εδώ θα εστιάσουμε στις πιο μελανές σελίδες της δράσης τους στον πόλεμο στη Συρία, όπως δηλώνει και ο τίτλος του άρθρου.

Το αφήγημα της ουδέτερης και αντικειμενικής ανθρωπιστικής οργάνωσης

Στο υποτυπώδες καταστατικό τους, αναφέρουν – μεταξύ άλλων- ότι είναι μία “ουδέτερη, αμερόληπτη, μη κυβερνητική οργάνωση” με ανθρωπιστικούς σκοπούς και ότι τα μέλη της δεν είναι ένοπλα. Ισχυρίζονται επίσης ότι είναι η βασική οργάνωση διάσωσης στη συριακή επικράτεια. Αυτοί τους οι ισχυρισμοί αναδημοσιεύονταν με μεγάλη συχνότητα από την ίδρυση τους μέχρι και το 2018-2019 σε ιστοσελίδες που διαδίδουν την κυρίαρχη προπαγάνδα, και συνεχίζουν να αναπαράγονται με μικρότερη συχνότητα μέχρι σήμερα, μερικά χρόνια μετά την κατάρρευση του αφηγήματος περί “ανθρωπιστικής οργάνωσης” και “ηρωικών διασωστών”.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς τους μέσα από μαρτυρίες τρίτων αλλά και πρώην και νυν μελών τους, καθώς και μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δημοσιεύσει τα ίδια τα “Λευκά Κράνη” στους λογαριασμούς τους στα antisocial media ή κάποια μεμονωμένα μέλη τους στους δικούς τους.

Κάποια από αυτά τα στοιχεία για την πραγματική τους δράση στον πόλεμο της Συρίας έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Μία σειρά από αυτά συγκεντρώθηκε από την οργάνωση Foundation for the Study of Democracy και παρουσιάστηκε σε μία ακρόαση-συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Πρόκειται για επώνυμες καταγγελίες και μαρτυρίες για τη μη αντικειμενικότητα τους, τον δήθεν εθελοντικό τους χαρακτήρα, τις σκηνοθετημένες διασώσεις και γενικά τη δημιουργία σκηνοθετημένων συμβάντων, τις ψεύτικες ειδήσεις (fake news) που αναμετέδιδαν και αυτές που παρήγαγαν, την κλοπή αντικειμένων και χρημάτων από νεκρούς, τη συμμετοχή τους σε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, την επίταξη  σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, τη στράτευση των μελών τους σε ένοπλες τρομοκρατικές – παραστρατιωτικές ομάδες, και τις ωμότητες και τα εγκλήματα πολέμου στα οποία συμμετείχαν.

Συμπεριλήφθησαν σε μία έρευνα για τη δράση της οργάνωσης, η οποία βασίστηκε σε καταθέσεις πάνω από 1.200 ατόμων. Μερικά από αυτά ήταν πρώην μέλη της καθώς και πρώην μέλη ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων με τις οποίες η οργάνωση είχε στενές σχέσεις. Οι καταθέσεις τους βιντεοσκοπήθηκαν και τα βίντεο είναι πλήρως προσβάσιμα από τον καθένα μέχρι και σήμερα.

Παρόντες στην ακρόαση ήταν δημοσιογράφοι πολλών διεθνών μέσων. Κανένας από αυτούς δεν έκανε κάποια ερώτηση για όλα αυτά που άκουγαν και έβλεπαν για τα “Λευκά Κράνη” επί περίπου 1,5 ώρα. Επίσης, η ακρόαση μεταδιδόταν ζωντανά από το ιντερνετικό τηλεοπτικό κανάλι του ΟΗΕ, στην ιστοσελίδα του οποίου υπάρχει ολόκληρη ως σήμερα. Επομένως, κάποιος θα μπορούσε να την παρακολουθήσει τόσο σε ζωντανή μετάδοση όσο και εκ των υστέρων. Η παρουσίαση δημοσιεύτηκε και είναι και αυτή προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Κανένα από τα διεθνή των mass media δεν δημοσίευσε το παραμικρό για κάποιο από αυτά τα στοιχεία της…

Πέντε μέρες μετά την ακρόαση, η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Eva Bartlett έγραψε για την ένοχη σιωπή των διεθνών mass media: “Απόλυτη σιωπή. Αυτός είναι ο ήχος που βγάζουν τα δυτικά καθεστωτικά μέσα, μερικές μέρες μετά από μία ακρόαση στα Ηνωμένα Έθνη για τα Λευκά Κράνη, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα”.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter, λίγες ώρες μετά τη λήξη της ακρόασης: “Καταλαβαίνουμε γιατί τα #WhiteHelmets υποστηρίζονται (προστατεύονται) από το δυτικό κεφάλαιο (#Western capitals). Δεν κρύβει ότι έδωσε σημαντική οικονομική υποστήριξη σε αυτήν την οργάνωση και την εργαλειοποίησε για να πετύχει πολιτικούς στόχους με ανθρωπιστικό μανδύα. Είναι λογικό να προστατεύεις το περιουσιακό σου στοιχείο”.

Η δράση τους μόνο στις κατεχόμενες από τους ισλαμιστές περιοχές της Συρίας

Η δράση τους κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν περιλάμβανε όλη τη συριακή επικράτεια, όπως θα έχετε διαβάσει σε κάποια μέσα, αλλά περιορίστηκε στις περιοχές που για κάποια χρόνια είχαν καταληφθεί από διάφορες ένοπλες ισλαμιστικές παραστρατιωτικές ομάδες, με τις οποίες συνυπήρξαν και συνεχίζουν να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη.

Όλα τα βίντεο που έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει είναι γυρισμένα σε περιοχές που ήταν υπό κατάληψη από την συριακή Al Qaida (Al Nusra), από τον ISIS και γενικότερα από τις ομάδες των ισλαμιστών που είχαν εκπαιδεύσει, εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ και οι ακόλουθοι τους στην Ευρώπη και στον Κόλπο (Jaysh al Islam, Ahrar al Sham, Nour Al Din Zink κλπ).

Αυτό το παραδέχεται ακόμα και μία άκρως καθεστωτική φωνή των ΗΠΑ, η Sloane Speakman, στελέχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και πρώην μέλος του Ινστιτούτου Brookings, μέσω ενός άρθρου της που δημοσιεύτηκε το 2015: “ενώ τα Λευκά Κράνη ισχυρίζονται ότι σώζουν τις ζωές όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα ή τη σέκτα που αυτοί ανήκουν, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι ομάδες δρουν σε περιοχές που είναι στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων”.

Την ίδια διαπίστωση κάνει ο Bassem Hayak, γιατρός του Ιατρικού Κέντρου του Χαλεπιού. Κάποια στιγμή το ανατολικό μέρος της πόλης καταλήφθηκε από τους τρομοκράτες της Al Nusra (το παράρτημα της Al Qaida στη Συρία) και ο πληθυσμός της πόλης πέρασε τα πάνδεινα τα πέντε χρόνια που ήταν όμηρος τους. Ο Hayak είπε ότι μέχρι την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές κανένας δε γνώριζε κάτι για τα “Λευκά Κράνη”.

Τα παραπάνω εγείρουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Αν όντως είναι μία ουδέτερη οργάνωση, γιατί περιόρισε τη δράση της σε αυτές τις περιοχές και δεν πήγε και στην υπόλοιπη Συρία να προσφέρει κι εκεί το ανθρωπιστικό της έργο; Το αφήγημα περί ουδετερότητας έχει ήδη αποδομηθεί στο τέταρτο μέρος του αφιερώματος μας στις ιστορίες ανθρωπιστικού ακτιβισμού στη Μέση Ανατολή, στο οποίο εξετάσαμε τον ρόλο τους, το χρονικό της ίδρυσης τους και σε προηγούμενες αναρτήσεις, στις οποίες είδαμε ποιοι είναι οι ιδρυτές τους. Θεωρούμε ότι θα αποδομηθεί ακόμα περισσότερο στη συνέχεια του κειμένου, όταν καταδείξουμε την ταύτιση τους με τους ακραίους ισλαμιστές και όταν φτάσουμε στο κεφάλαιο για τους χρηματοδότες τους.

Ομάδα διάσωσης χωρίς αριθμό κλήσης

Τα “Λευκά Κράνη” είναι η μοναδική ομάδα διάσωσης στον κόσμο που δεν έχει αριθμό κλήσης. Ποια ομάδα διάσωσης ή πολιτικής προστασίας δεν έχει έναν τριψήφιο ή τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό για να την καλούν όσοι τη χρειάζονται σε περίπτωση ανάγκης;

Γιατί όμως δεν έχουν αριθμό κλήσης; Αυτό το εύλογο ερώτημα διατυπώνει η Vanessa Beely: “Για την πραγματική Syria Civil Defence καλείτε το 113 αν βρίσκεστε στη Συρία. Δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχος αριθμός για τα Λευκά Κράνη. Γιατί δεν υπάρχει; Γιατί αυτή η «ΜΚΟ» που ιδρύθηκε με πολλά εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και με εξοπλισμό που της χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. μέσω Τουρκίας, δεν έχει έναν αριθμό για να καλούν οι πολίτες, «όταν πέφτουν οι βόμβες»;”

Η απάντηση στην ερώτηση γιατί δεν έχουν έναν τέτοιο αριθμό απαντάται αν προστρέξουμε σε αυτά που αναλύσαμε για τους πραγματικούς σκοπούς της ίδρυσης τους. Με άλλα λόγια, μία σκιώδης οργάνωση που χρησιμοποιεί τις διασώσεις (πραγματικές ή εικονικές) ως πρόσχημα για να πετύχει κάποιους σκοπούς άσχετους με τη διάσωση, δεν έχει λόγο να έχει αριθμό κλήσης.

Σκηνοθετημένη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Όλη τους η δράση είναι γνωστή μόνο από το δικό τους οπτικοακουστικό υλικό. Όπου πάνε συνοδεύονται από συνεργεία που βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν την όποια δράση τους. Υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες πρώην μελών τους ότι ύστερα από κάθε γύρισμα, οι επιμέρους ομάδες τους παρέδιδαν το υλικό της βιντεοσκόπησης ή και της φωτογράφισης στους υπεύθυνους των τοπικών τους οργανώσεων και στη συνέχεια αυτό δημοσιευόταν στο διαδίκτυο. Αυτό το υλικό μπορεί να είναι μία «διάσωση» ή το γύρισμα ενός σκηνοθετημένου βίντεο στο σημείο όπου είχαν «στήσει» το σκηνικό μίας επίθεσης, κατά προτίμηση αεροπορικής και με χημικά αέρια.

Σε αυτό το υλικό, όταν πρόκειται για διάσωση, το έργο της διάσωσης (πραγματικής ή εικονικής-σκηνοθετημένης) περιορίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα λήψης ή σε ελάχιστες φωτογραφίες. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος των βίντεο και η συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφιών εστιάζουν στα συμβάντα μετά από αυτήν. Μία πραγματική ομάδα διασωστών θα εστίαζε στην ίδια τη διάσωση περισσότερο από τις σκηνές που τη διαδέχονται. Μία ομάδα -βιτρίνα εστιάζει σε αυτές τις σκηνές, αφού αυτές εξυπηρετούν τους σκοπούς της, δηλαδή τη διάδοση μίας εικόνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενοχοποίηση του εχθρού και για την προώθηση του αιτήματος για ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές, στα βίντεο τους, κατά τη διάρκεια των «διασώσεων» δεν υπάρχει πολύς κόσμος στα ερείπια των κτιρίων που φαίνονται σε αυτά, παρότι υποτίθεται ότι τα κτίρια αυτά είχαν βομβαρδιστεί λίγο πριν από τη βιντεοσκόπηση. Οι άνθρωποι που εμφανίζονται σε αυτά είναι σε γενικές γραμμές ψύχραιμοι, τόσο οι παρατηρητές όσο και αυτοί που (υποτίθεται ότι) βγαίνουν μέσα από τα ερείπια. Όλοι τους είναι εστιασμένοι σε αυτό που δείχνει η κάμερα.

Σε πολλά από τα βίντεο που έχουν δημοσιεύσει τα “Λευκά αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ξέρουν ακριβώς το σημείο που βρίσκεται ένα πτώμα ή ένας επιζών. Αμέσως σπεύδουν σε αυτό και τους εντοπίζουν αμέσως, παρότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν παραβιάζουν όλα τα standards των διεθνώς αποδεκτών μεθόδων διάσωσης.

Συγκρίνετε τα βίντεο των “Λευκών Κρανών” με αντίστοιχες εικόνες από βομβαρδισμένα κτίρια, για παράδειγμα, στη Γάζα, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να ανασύρουν ζωντανούς ή νεκρούς κάτω από τα ερείπια. Σε αυτά τα βίντεο οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, οργισμένοι, συντετριμμένοι, έχουν αληθινά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης, κάποιοι συνομιλούν μεταξύ τους προσπαθώντας να συντονιστούν, κάποιοι φωνάζουν, κάποιοι κλαίνε, κάποιοι οδύρονται. Οι διαφορές με τα βίντεο των “Λευκών Κρανών” είναι εμφανείς.

Άλλη μία ένδειξη ότι τα βίντεο «διασώσεων» που έχουν δημοσιεύσει είναι στην πλειοψηφία τους σκηνοθετημένα, ειδικά αυτά που δημοσιεύτηκαν στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους, είναι το γεγονός ότι στα περισσότερα από αυτά δεν αναφέρουν την ακριβή τοποθεσία που γυρίστηκαν. Και αυτό είναι κάτι που δε θα έκανε μία πραγματική ομάδα διάσωσης.

Επιπλέον, για πολλές μέρες μετά από κάποια επίθεση, στο σημείο στο οποίο αυτή είχε γίνει οι ισλαμιστές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κανέναν άλλον εκτός από τα “Λευκά Κράνη”. Έτσι, η μόνη πηγή «πληροφόρησης» για το γεγονός της επίθεσης και γι’ αυτό της όποιας διάσωσης την ακολουθεί (πραγματική ή εικονική) είναι τα “Λευκά Κράνη”. Ανάμεσα όμως στα μέλη τους και στα αφεντικά τους υπάρχουν αρκετοί που εκτός από ηλίθιοι που είναι και ερασιτέχνες στην προπαγάνδα, και επειδή στις περιοχές που ήταν υπό την κατοχή των τζιχαντιστών υπάρχουν και πολλοί έντιμοι άνθρωποι που εξοργίζονταν με τις απάτες τους.  Στην ηλιθιότητα και στον ερασιτεχνισμό των πρώτων και στις μαρτυρίες των δεύτερων βασίζεται η ανεξάρτητη έρευνα και δημοσιογραφία για να ξεσκεπάσει τις σκευωρίες τους και να αποδομήσει τα αφηγήματα τους

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζουν τα “Λευκά Κράνη” στη σκηνοθέτηση των βίντεο που δημοσιεύουν: oι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η χρήση χημικών όπλων.

Σε πολλά βίντεο τους εστιάζουν σε ψεύτικες ειδήσεις (fake news) για σχολεία και νοσοκομεία που καταστράφηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού στρατού. Στην συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο τους τα ερείπια που δείχνουν ισχυρίζονται ότι καταστράφηκαν όχι από το πυροβολικό ή από τανκς, αλλά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ωστόσο, σε κανένα από αυτά τα βίντεο δεν φαίνονται στιγμιότυπα από την αεροπορική ή άλλη επίθεση που ισχυρίζονται ότι κατέστρεψε κτίρια.

Σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος τους είναι προφανής: να κατασκευάσουν υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στην προπαγάνδα που στοχεύει στην προετοιμασία της αμερικανικής αλλά και γενικότερα της δυτικής «κοινής γνώμης» για την αποδοχή του αιτήματος για δημιουργία μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ισλαμιστών μισθοφόρων.

Ο ισχυρισμός της υποτιθέμενης χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως όταν δεν ευδοκίμησαν οι πρώτες προσπάθειες που είχαν βασιστεί στο πρώτο αφήγημα. Συγκεκριμένα, στις 21 Αυγούστου 2021, κοντά στη Δαμασκό έγινε μία επίθεση με χημικά όπλα, για την οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν την είχε κάνει ο συριακός στρατός, και ακόμα πιο σοβαρές ενδείξεις ότι την είχαν κάνει οι ισλαμιστές για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι στο θέμα αυτό οι ΗΠΑ είχαν θέσει μία «κόκκινη γραμμή».

Όπως είδαμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, την επόμενη μέρα της επίθεσης η Avaaz κινητοποιήθηκε και δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της μία καμπάνια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι είχε γίνει από τον συριακό στρατό. Μερικές μέρες αργότερα οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να κάνουν ένα περιορισμένης έκτασης στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, παρότι δεν είχαν παρουσιάσει αποδείξεις για τους αυτουργούς της ούτε είχαν δηλώσει με βεβαιότητα ότι είχε γίνει από τον συριακό στρατό. Τότε επενέβη η Ρωσία και με τη μεσολάβηση της συμφωνήθηκε η Συρία να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

Παρότι αυτό έγινε πραγματικότητα, τα επόμενα χρόνια τα “Λευκά Κράνη” σκηνοθέτησαν μερικές ακόμα υποθέσεις επίθεσης με χημικά όπλα. Πλέον, είχαν γίνει και πηγή «πληροφόρησης» για τα δυτικά mass media για τα γεγονότα στη Συρία, οπότε οι όποιες κατηγορίες κατά του συριακού στρατού υποστηρίζονταν με ισχυρισμούς που προέκυπταν από τη δική τους πληροφόρηση… «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»… Άλλωστε αυτός ήταν (και σε ένα μικρό βαθμό συνεχίζει να είναι, παρά την απαξίωση τους) ένας από τους ρόλους που κλήθηκαν να παίξουν στον βρώμικο πόλεμο της Συρίας. Πιο κάτω θα αναφερθούμε εκτενώς σε μία από αυτές τις υποθέσεις.

Για πάνω από πέντε χρόνια τα “Λευκά Κράνη” αποτέλεσαν τη βασική πηγή παραπληροφόρησης για τα διεθνή mass media. Αυτή η παραπληροφόρηση συνοδευόταν από βίντεο και φωτογραφίες, καθώς και από δηλώσεις μελών τους και ανθρώπων που ήταν μεν μέλη τους, αλλά κάποιες φορές αυτή τους η ιδιότητα αποκρυπτόταν. Τα mass media και οι «μη κυβερνητικές» και άλλες οργανώσεις που έχουν στηθεί από το αμερικανικό και υπερεθνικό κεφάλαιο την αναμετέδιδαν αναφέροντας ως πηγή της τα “Λευκά Κράνη” ή κάποιους ανώνυμους “ακτιβιστές” ή κάποια μέλη τους, τα οποία παρουσιάζονταν με το ονοματεπώνυμο τους και με την ιδιότητα του “ακτιβιστή”.

Επιπλέον, τα ηγετικά στελέχη αυτής της ιδιωτικής εγκληματικής οργάνωσης που «στήθηκε» από το βρετανικό και αμερικανικό κεφάλαιο, γίνονταν δεκτά σε συνεδριάσεις υπερκρατικών οργάνων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στις οποίες είχαν την ευχέρεια να αναλύουν την προπαγάνδα τους χωρίς αντίλογο, με την ιδιότητα τους ως επικεφαλής μίας «ανθρωπιστικής οργάνωσης» με 3.000 μέλη και επομένως ως μία αξιόπιστη και ανεξάρτητη πηγή πληροφόρησης για τον πόλεμο στη Συρία.

Στη συνέχεια θα δώσουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα των όσων προαναφέραμε. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα σκηνοθετημένης προπαγάνδας στο οποίο έχουν προβεί, ενέχει τη χρήση ενός μικρού παιδιού. Θα το διαβάσετε στο αντίστοιχο κεφάλαιο της μαύρης βίβλου για τη χρήση παιδιών σε σκηνοθετημένα βίντεο.

Η υπόθεση της επίθεσης στο Jibb Al Qubeh

Τον Νοέμβριο του 2016 στο Χαλέπι τα “Λευκά Κράνη” συνδύασαν τον ρόλο τους ως ένοπλο παραστρατιωτικό σώμα στο πλευρό των εξτρεμιστών, με αυτόν του μέσου που δημιουργεί (σκηνοθετεί) και αναπαράγει προπαγάνδα.

Στο προάστιο Jibb Al Qubeh οι ισλαμιστές διέπραξαν ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου στα χρονικά του πολέμου της Συρίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και αυτοπτών μαρτύρων, όπως οι Salaheddin Azazi και Ammar Al Bakr, δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το νοσοκομείο της πόλης, το οποίο ήταν υπό την κατοχή των εξτρεμιστών, σκότωσαν 15 αμάχους, την ώρα που αυτοί κατευθύνονταν προς ασφαλείς περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Οι ισλαμιστές είχαν απαγορεύσει στον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την περιοχή τους, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα, ακολουθώντας μία πάγια τακτική τους στον πόλεμο της Συρίας.

Μετά τη σφαγή οι ισλαμιστές απαγόρευσαν την πρόσβαση στην περιοχή που αυτή είχε γίνει. Τα κορμιά των νεκρών αμάχων αφέθηκαν στον δρόμο, όπου κείτονταν για πολλές ώρες, μέχρι που έφτασαν στο σημείο τα “Λευκά Κράνη”με συνοδεία ένοπλων ισλαμιστών και σκηνοθέτησαν ένα βίντεο που μεταδόθηκε από όλα τα mass media, μαζί με την πληροφορία ότι οι νεκροί ήταν 45 και είχαν δολοφονηθεί από τον συριακό στρατό, ο οποίος είχε αφήσει για ώρες τα πτώματα να κείτονται στο έδαφος… Δηλαδή κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Συρίας ότι είχε κάνει το έγκλημα που οι ίδιοι είχαν διαπράξει, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης.

Ο Salaheddin Azazi επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι “τα πτώματα και τα κορμιά αυτών που αργοπέθαιναν αφέθηκαν στον δρόμο για δέκα ώρες, μετά την επίθεση με ρουκέτες της Nusra Front, η οποία σκότωσε 15 αμάχους. Τα Λευκά Κράνη δεν βοήθησαν (τους βαριά τραυματίες), έκλεψαν τα πράγματα τους”, προσθέτοντας ότι “τα Λευκά Κράνη και η Nusra Front δεν άφηναν τους συγγενείς ή τους γείτονες να πάνε σε αυτόν τον δρόμο και να βοηθήσουν τους τραυματίες και ούτε καν να περισυλλέξουν τα πτώματα”.

Ο κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας Mohamed Said δήλωσε: “είδα με τα ίδια μου τα μάτια τι είχε γίνει 100 μέτρα από το σπίτι μου. Ο κόσμος ήθελε να περάσει μέσα από τον διάδρομο (που είχε δημιουργηθεί για την έξοδο των αμάχων) προς το προάστιο Tariq alBab που ήταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι μαχητές τους απαγόρευσαν να φύγουν από την περιοχή, όμως αυτοί αρνήθηκαν να τους υπακούσουν. Στη συνέχεια οι μαχητές επιτέθηκαν στο πλήθος με βλήματα. Τα μέλη των Λευκών Κρανών δε διέσωσαν κανέναν. Αντιθέτως, τους πήραν το χρυσό και τα λεφτά”.

Οι «πληροφορίες» των “Λευκών Κρανών” έφτασαν στα δυτικά μέσα μαζικής προπαγάνδας μέσω του Aleppo Media Center. Συγκρατείστε τον τίτλο του, θα το δούμε στη συνέχεια του άρθρου να εμπλέκεται σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες που «έστησαν» τα “Λευκά κράνη” στον πόλεμο στη Συρία.

Κάποια από τα δυτικά μέσα μαζικής παραπληροφόρησης έφτασαν την προπαγάνδα σε άλλο επίπεδο. Για παράδειγμα, ο Jon Snow, δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού Channel 4, βρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου και ευθυγραμμιζόμενος με ένα άλλο αφήγημα, αρχικά είπε ότι οι άμαχοι είχαν βομβαρδιστεί από τη ρωσική αεροπορία! Όταν κατάλαβε ή όταν του είπαν ότι είχε κάνει χοντρή μαλακία, αφού εκείνη τη μέρα και ώρα η αεροπορία δεν είχε επιχειρήσει, ανακάλεσε και είπε ότι είχαν σκοτωθεί από πυρά του συριακού στρατού! Ευτυχώς που κάποιοι είναι ηλίθιοι και καμιά φορά μας δείχνουν οι ίδιοι το μέγεθος της φενάκης τους.

Διαβάστε ενδεικτικά μερικά από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν τότε στα διεθνή media για τα γεγονότα, για να κατανοήσετε το μέγεθος της προπαγάνδας: 1, 2, 3, 4.

Μερικές μέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος των “Λευκών Κρανών” Abdulrahman Al Mawwas έγινε δεκτός σε μία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δουβλίνο, στην οποία ανέλυσε τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα, χωρίς να επιτραπεί να υπάρξει αντίλογος σε αυτήν κατά τη διάρκεια της. Στο τέλος της ομιλίας του ζήτησε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και …. μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον!

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο συριακός στρατός κατέλαβε ολόκληρο το Χαλέπι, ύστερα από μάχες που διήρκησαν πολλές μέρες. Ύστερα από τη φυγάδευση των παραστρατιωτικών σωμάτων της Αl Nusra (Αl Qaida) και των συμμάχων της (μεταξύ των οποίων μερικές εκατοντάδες μέλη των “Λευκών Κρανών”) στο Idlib , κάποιοι κάτοικοι της πόλης μίλησαν επώνυμα για τη δράση των “Λευκών Κρανών” στην πόλη κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τους εξτρεμιστές, και μάλιστα δέχτηκαν και να φωτογραφηθούν για τις ανάγκες της συνέντευξης.

Θα θέσουμε το ερώτημα που έχει τεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, δηλαδή γιατί η κυβέρνηση της Συρίας τους επέτρεψε να διαφύγουν στην περιοχή του Idlib και δεν τους συνέλαβε για να λογοδοτούσαν για τα εγκλήματα πολέμου που κατηγορούνται ότι διέπραξαν στο Χαλέπι αλλά και σε άλλες περιοχές. Αν τους είχε συλλάβει, κάποιοι από αυτούς θα άνοιγαν το στοματάκι τους και θα μαθαίναμε πολλά περισσότερα για τους ισλαμιστές και για τα “Λευκά Κράνη” από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα.

Για παράδειγμα, θα μαθαίναμε περισσότερα για τον ρόλο της οργάνωσης με την επωνυμία Syrian Charity, η οποία χρηματοδοτείται από το γαλλικό κράτος. Αυτή η σκιώδης οργάνωση προμήθευσε τον εξοπλισμό και πλήρωνε για τη συντήρηση του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το αρχηγείο της Al Nusra (Al Qaida) κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Τον Ιανουάριο του 2017, έναν μήνα μετά την απελευθέρωση της πόλης, ο Pierre Le Corf, ένας Γάλλος που εκείνη την εποχή εργαζόταν σε μία ανθρωπιστική οργάνωση στο Χαλέπι, έστειλε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή επιστολή στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, στην οποία κατήγγειλε ότι τόσο αυτή η οργάνωση όσο και άλλες παρόμοιες οργανώσεις γαλλικών συμφερόντων βοηθούσαν τους τζιχαντιστές, και ότι στα ανακοινωθέντα τους απέκρυπταν την πραγματικότητα για τα γεγονότα στη Συρία.

Για τους τζιχαντιστές είπε ότι χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» και όχι τον όρο «αντάρτες» των mass media, “επειδή δεν υπάρχουν αντάρτες στο Χαλέπι”. Έκανε λόγο για μαζικές δολοφονίες αμάχων από αυτούς, για τη χρήση των αμάχων ως ανθρώπινη ασπίδα, για τον κόσμο που λιμοκτονούσε την ίδια στιγμή που οι τρομοκράτες είχαν προμήθειες τροφίμων για έναν χρόνο, και για τον δήθεν δήμαρχο του ανατολικού Χαλεπιού, ο οποίος ποτέ δεν εκλέχτηκε αλλά επιλέχτηκε από τους τρομοκράτες γι΄ αυτό το πόστο, γεγονός που αγνόησε η γαλλική κυβέρνηση όταν τον υποδέχτηκε στο Παρίσι.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι “κανείς δεν έχει μιλήσει για το γεγονός ότι το 85% των κατοίκων του ανατολικού Χαλεπιού προθυμοποιήθηκαν να καταφύγουν στο δυτικό Χαλέπι, δηλαδή στην πλευρά που ελεγχόταν από την κυβέρνηση, ακόμα και όταν τα λεωφορεία ήταν έτοιμα να τους μεταφέρουν στο Idlib.

Για τα “Λευκά Κράνη” είπε ότι “το πρωί είναι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία και το βράδυ είναι τρομοκράτες, ή και αντίστροφα” και ότι “ορκίζονται πίστη στη Jabhat alNosra (AlQaeda), όπως δείχνουν τα έγγραφα που βρέθηκαν μετά την αναχώρηση τους (από την πόλη) και όπως καταθέτουν κάτοικοι της πόλης. Η πλειοψηφία των ομάδων τους διέσωζε πρώτα τους τρομοκράτες και μία στο τόσο διέσωζε και κανέναν άμαχο. Ένα στοιχείο που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε μία από τις ομάδες τους είχε έναν εικονολήπτη και ότι οι ομάδες διάσωσης βοηθούσαν μόνο όσο η κάμερα ήταν ανοιχτή. Πολλοί κάτοικοι μου έχουν πει ότι κάποιοι εγκλωβισμένοι στα ερείπια δεν βγήκαν ποτέ από αυτά επειδή οι διασώστες αρνήθηκαν να πάνε εκεί. Κάποιοι άλλοι μου είπαν ότι οι διασώστες σκηνοθετούσαν ψεύτικες επιθέσεις, ψεύτικους βομβαρδισμούς, ψεύτικους τραυματισμούς και ψεύτικες διασώσεις… τα βίντεο που είχαν δημιουργηθεί από τους τρομοκράτες και τους ένοπλους, και τα οποία κάποιες φορές ήταν εξ ολοκλήρου σκηνοθετημένα, μεταδίδονταν σε ζώνες υψηλής θεαματικότητας από τα γαλλικά media”.

Η περίπτωση του Jibb Al Qubeh δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που τα “Λευκά Κράνη” σκηνοθέτησαν ένα συμβάν. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που άφησαν ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι. Τον Απρίλιο του 2018 μία κάτοικος της ανατολικής Ghouta κατήγγειλε στην κάμερα τη στάση τους στην πόλη της: “υποτίθεται ότι βοηθούν τραυματισμένους αμάχους, όμως δεν το κάνουν. Αν κάποιος από τους τρομοκράτες τραυματιστεί, τρέχουν να τον βοηθήσουν. Με τους αμάχους όμως δεν το κάνουνΉταν πολύ παράξενο· αν δεν πρόκειται να βιντεοσκοπήσουν, δεν έρχονταν. Όταν όμως ήταν εκεί η κάμερα, έτρεχαν γύρω γύρω, παίζοντας θέατρο ότι διασώζουν ανθρώπους” . Είπε επίσης ότι όταν κατέρρευσε ένα σπίτι, έσπευσαν οι γείτονες σε βοήθεια των ανθρώπων που είχαν καταπλακωθεί και κατάφεραν να βγάλουν τρία παιδιά από τα ερείπια. Η μητέρα τους ήταν εγκλωβισμένη για μία ολόκληρη μέρα. Κάποια στιγμή ο σύζυγος της τους ζήτησε βοήθεια και αυτά του την αρνήθηκαν. Η γυναίκα του πέθανε κάτω από τα ερείπια.

H σκηνοθετημένη αεροπορική επίθεση στη γέφυρα al–Haj στο Χαλέπι, μέσα από μαρτυρίες μελών τους και αυτοπτών μαρτύρων

Έχουμε, όμως και μαρτυρίες πρώην μελών τους για σκηνοθετημένες επιθέσεις που αποδόθηκαν στον συριακό στρατό. Κάποιες από αυτέςτις μαρτυρίες αφορούν σε μία ανύπαρκτη αεροπορική επίθεση στη γέφυρα al-Haj στο Χαλέπι, η οποία είχε σκηνοθετηθεί από τα “Λευκά Κράνη”. Στη συνέχεια η συμμορία που αποτελείται από τα ίδια, τις γνωστές «μη κυβερνητικές» οργανώσεις και τα mass media την παρουσίασαν ως ένα υπαρκτό γεγονός, αποδίδοντας τη στη συριακή αεροπορία.

Το καλοκαίρι του 2015 τα “Λευκά Κράνη” «έστησαν» στη γέφυρα al-Haj στο Χαλέπι το σκηνικό μίας fake αεροπορικής επίθεσης. Ένα πρώην μέλος τους, ο Abduljabar Bodaka, περιγράφει πώς έγιναν τα γυρίσματα αυτής της σκηνοθετημένης επίθεσης, στα οποία πήρε μέρος: “το καλοκαίρι του 2015 έλαβα την εντολή να πάω στη γέφυρα alJisr (alHaj). Εκεί υπήρχαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα, οι μαχητές είχαν αδειάσει σκουπίδια και είχαν φέρει στο σημείο που θα γινόταν το γύρισμα νεκρούς από το νεκροτομείο και τραυματισμένους από το νοσοκομείο. Τα πάντα βιντεοσκοπήθηκαν. Ήταν μία παράσταση. Μερικές μέρες μετά το τέλος του γυρίσματος, ο καθένας από τους συμμετέχοντες σε αυτό έλαβε αμοιβή 50 δολαρίων”.

Ο Radvan Hasera, κάτοικος της περιοχής στην οποία έγινε το γύρισμα, επιβεβαιώνει τη μαρτυρία του Bodaka: “λίγο πριν αρχίσει το γύρισμα των Λευκών Κρανών καθόμουν στο μπαλκόνι μου και τα έβλεπα όλα. Είδα έναν πλαστικό κουβά που είχε χρώμα, με το οποίο τα Λευκά Κράνη τους έβαφαν και μετά έκαναν τη βιντεοσκόπηση. Προσποιούνταν ότι οι συριακές αρχές είχαν βομβαρδίσει την περιοχή την οποία είχαν αρχίσει δήθεν να εκκενώνουν. Το κτίριο δεν είχε στέγη και αυτοί κατέστρεψαν έναν από τους τοίχους του”.

Η μαρτυρία του Bodaka ήταν μία από τις πιο άμεσες από τις επώνυμες μαρτυρίες για τα “Λευκά Κράνη” από αυτές που παρουσιάστηκαν σε μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2015. Το γεγονός ότι η πληροφορία προερχόταν από ένα πρώην μέλος τους και ότι μπορούσε να διασταυρωθεί με άλλες επώνυμες μαρτυρίες κατοίκων του Χαλεπιού, δε συγκίνησε την πλειοψηφία των μελών του.

Η υπόθεση της σκηνοθετημένης επίθεσης με χημικά όπλα στη Douma

Αυτή η υπόθεση αφορά σε μία κακή σκηνοθέτηση μίας επίθεσης με χημικά όπλα της συριακής αεροπορίας, εκ μέρους των «Λευκών Κρανών». Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW), ο οποίος κλήθηκε να ερευνήσει το θέμα, επιχείρησε να αποκρύψει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί και που ήταν σοβαρές ενδείξεις ότι το συμβάν ήταν σκηνοθετημένο, παραποιώντας τις εκθέσεις του πάνω στο θέμα.

Κάποιες πτυχές της ιστορίας αποκαλύφθηκαν με τις διαρροές εγγράφων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW), που έγιναν από τα Wikileaks. Κάποιες άλλες αποκαλύφθηκαν χάρις στο έργο κάποιων ανεξάρτητων ερευνητών-επιστημόνων και στις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Λόγω της σπουδαιότητας αυτής της υπόθεσης, της αφιερώσαμε μία ξεχωριστή ανάρτηση με τίτλο «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων». Στη συνέχεια θα διαβάσετε μία περίληψη του κειμένου αυτής της ανάρτησης.

Στις αρχές Απριλίου του 2018 ο συριακός στρατός είχε καταλάβει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Ghouta, κοντά στη Δαμασκό, η οποία για περίπου έξι χρόνια ήταν υπό των έλεγχο της σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής οργάνωσης Jaysh al-Islam. Στις 7 Απριλίου 2018 το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στην περιοχή ήταν η πόλη της Douma. Ήταν ζήτημα ωρών να πέσει στα χέρια του συριακού στρατού. Καθώς οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, η κυβέρνηση της Συρίας δέχτηκε να φυγαδευτούν στο Idlib.

Το βράδυ της 7ης Απριλίου 2018, σε μία γειτονιά της Douma ακούστηκαν κάποιες εκρήξεις. Την ίδια νύχτα τα “Λευκά Κράνη” δημοσίευσαν ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονταν κάποιοι άνθρωποι στο νοσοκομείο της πόλης σε κατάσταση πανικού, και κάποιοι άλλοι να τους καταβρέχουν με νερό. Στο βίντεο τους τα “Λευκά Κράνη” ισχυρίζονταν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν φτάσει στο νοσοκομείο όταν εισέπνευσαν χημικά αέρια σε μία επίθεση του συριακού στρατού. Λίγο μετά έγραψαν σε ένα tweet τους ότι από την επίθεση με χημικά αέρια υπήρχαν “40 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στα ιατρικά κέντρα” της πόλης[3], συνδέοντας τη με το σημείο όπου είχαν ακουστεί εκρήξεις. Στην ιστοσελίδα τους ήταν πιο συγκεκριμένοι. Έγραψαν ότι στην επίθεση του συριακού στρατού είχαν χρησιμοποιηθεί βόμβες που περιείχαν αέριο χλωρίου.

Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε το ίδιο βράδυ από ένα άτομο προσκείμενο στους ισλαμιστές, φαίνονται πλάνα από το σημείο όπου είχαν σημειωθεί εκρήξεις. Σε αυτό φαίνονται πτώματα ανθρώπων μέσα σε ένα κτίριο και κάποια έξω από αυτό. Κάποια από αυτά που ήταν μέσα στο κτίριο ήταν στοιβαγμένα, σχηματίζοντας έναν ανθρώπινο σωρό. Φαίνονταν επίσης δύο από τα βλήματα (κύλινδροι) που υποτίθεται ότι είχαν πλήξει το κτίριο με χημικά αέρια. Από αυτά τα αέρια υποτίθεται ότι είχαν πεθάνει οι άνθρωποι των οποίων τα νεκρά κορμιά φαίνονταν στο βίντεο. Αυτοί που το «ανέβασαν» ισχυρίστηκαν ότι είχαν ριφθεί σε μία επίθεση της συριακής αεροπορίας.

Την επόμενη μέρα, 8 Απριλίου 2018, αυτές οι εικόνες (μαζί με τις πληροφορίες που προαναφέραμε) κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Κάποιοι έθεσαν το ερώτημα ποιος θα έβγαινε ωφελημένος από μία τέτοια ενέργεια σε εκείνη τη συγκυρία. Τις επόμενες ώρες ο συριακός στρατός θα έπαιρνε την πόλη. Η κυβέρνηση δεν είχε κάποιον λόγο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, η οποία θα ήταν η αφορμή για μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της. Αντίθετα, οφέλη από αυτήν θα είχαν όσοι προσδοκούσαν αυτήν την επέμβαση και στο παρελθόν είχαν επιχειρήσει να την προκαλέσουν.

Τα δυτικά media έκαναν λόγο για “πιθανή χρήση αερίων”, βασίζοντας τις πληροφορίες τους σε “αρκετές συριακές ακτιβιστικές ομάδες”, δηλαδή στα “Λευκά Κράνη”, στη σκιώδη ως ανύπαρκτη ομάδα με τον παραπλανητικό τίτλο Συντονιστική Επιτροπή της Douma (Douma Coordination Committee) και στο αναξιόπιστο μέσο Ghouta Media Center, για το οποίο ακόμα και τα ίδια τα μέσα που το επικαλέστηκαν ως πηγή τους έγραψαν ήταν υπέρ της «αντιπολίτευσης» (1, 2, 3, 4, 5, 6). Μάλιστα απέδωσαν την ευθύνη της φερόμενης ως επίθεσης στην κυβέρνηση της Συρίας, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή έρευνα το θέμα και ζήτησαν τη στρατιωτική εισβολή του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Λίγες μέρες ξεκίνησαν οι έρευνες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) για να διαπιστωνόταν αν στην επίθεση της 7ης Απριλίου είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα.

Ο OPCW είναι ένας υπερκρατικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια των ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2014 ο δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό ερευνών αποκλειστικά για τη Συρία (“Fact-Finding Mission in Syria, FFM), με σκοπό να παρακάμψει τις διαδικασίες που είχαν καθοριστεί από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που είχε υπογραφεί από 193 χώρες, και να ορίσει και να εφαρμόσει τις δικές του διαδικασίες και τους δικούς του κανόνες έρευνας σε υποθέσεις στις οποίες επρόκειτο να διερευνηθεί η χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Από το 2014 η κύρια πηγή πληροφόρησης του στη Συρία για επεισόδια στα οποία επρόκειτο να εξεταστεί η χρήση χημικών όπλων είναι τα “Λευκά Κράνη”. Με άλλα λόγια, ένας υπερκρατικός οργανισμός έρευνας για συμβάντα στον πόλεμο στη Συρία είχε ως πηγή πληροφόρησης γι’ αυτά μία ιδιωτική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από κάποια από τα κράτη που εμπλέκονται άμεσα στον ίδιο πόλεμο και που είναι και δικοί του χρηματοδότες, και η οποία δρούσε στις περιοχές που κατείχαν οι τζιχαντιστές και έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για «στήσιμο» συμβάντων με σκοπό την ενοχοποίηση της κυβέρνησης της Συρίας.

Στις 9 Απριλίου 2018, δύο μέρες μετά το συμβάν της 7ης Απριλίου 2018, σε μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους φόρεσαν το προσωπείο της σιγουριάς, υποστηρίζοντας ότι ήταν σίγουροι ότι ο Assad είχε βομβαρδίσει τον λαό του με χημικά αέρια.

Στο μεταξύ, τα μέσα μαζικής χειραγώγησης διέδιδαν ότι στη φερόμενη ως επίθεση είχαν χρησιμοποιηθεί αέριο χλωρίου σε συνδυασμό με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά (1, 2). Επίσης, μετέδιδαν τη είδηση ότι οι ΗΠΑ είχαν στην κατοχή τους δείγματα αίματος και ούρων από ανθρώπους που φέρονταν να είναι τα θύματα της επίθεσης, και ότι αυτά περιείχαν ουσίες οι οποίες περιέχονται σε χημικά όπλα. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε αυτές τις αναλύσεις. Στις 16 Απριλίου 2018, σε μία ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είπε πως τις είχε δει. Δύο μέρες πιο πριν, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, είχαν ξεκινήσει βομβαρδισμούς στρατιωτικών εγκαταστάσεων του συριακού στρατού, αλλά και νοσοκομείων και ιατρικών εργαστηρίων.

Από τις επόμενες κιόλας μέρες του συμβάντος ακούστηκαν διάφορες φωνές αμφισβήτησης της χρήσης χημικών όπλων στην (φερόμενη ως) επίθεση. Κάποιοι έφτασαν να μιλήσουν για ένα σκηνοθετημένο συμβάν. Αυτές οι φωνές προέρχονταν από ανεξάρτητους ερευνητές και δημοσιογράφους(1, 2, 3), αλλά και από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιωτικούς και διπλωμάτες και από δημοσιογράφους δυτικών καθεστωτικών μέσων (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Στις 12 Απριλίου 2018, δύο μέρες πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αποδείξεις για το ποιος ήταν ο αυτουργός της επίθεσης, ούτε για το αν είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα σε αυτήν. Η Ρωσία μίλησε ανοιχτά για μία σκηνοθέτηση συμβάντος από τα “Λευκά Κράνη”, με την ανάμιξη της Μεγάλης Βρετανίας.

Τις ίδιες μέρες δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που αποδείκνυαν ότι κάποια από τα πτώματα που είχαν βρεθεί μέσα στο κτίριο είχαν μεταφερθεί σε άλλα σημεία μέσα σε αυτό για τις ανάγκες της σκηνοθέτησης μίας φωτογράφισης. Δημοσιεύτηκαν επίσης μαρτυρίες που αποδείκνυαν ότι το συμβάν στο νοσοκομείο ήταν σκηνοθετημένο (1, 2, 3). Γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου της Douma, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το βράδυ της φερόμενης ως επίθεσης κάποια άτομα μπήκαν στο νοσοκομείο με βιντεοκάμερες και κάποια άλλα φώναζαν ότι οι ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτό είχαν χτυπηθεί με χημικά όπλα. Κάποιοι αναγνώρισαν σε αυτά μέλη των “Λευκών Κρανών”. Είπαν επίσης ότι στη συνέχεια κάποιοι άρχισαν να τους καταβρέχουν με νερό και να σπέρνουν τον πανικό, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι βιντεοσκοπούσαν αυτές τις σκηνές. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν είχε συμπτώματα προσβολής με χημικά αέρια.

Στις 18 Απριλίου 2018 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η μαρτυρία ενός από τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα του βίντεο στο νοσοκομείο της Douma. Το παιδί επιβεβαίωσε τα παραπάνω, ότι δηλαδή οι σκηνές που παρουσιάστηκαν από τα “Λευκά Κράνη” ως σκηνές πανικού ύστερα από μία επίθεση με χημικά όπλα ήταν σκηνοθετημένες.

Στις 25 Απριλίου 2018, η Ρωσία παρουσίασε στην έδρα του OPCW στη Χάγη δεκάδες μάρτυρες των γεγονότων στο νοσοκομείο της Douma αλλά και του συμβάντος της φερόμενης ως επίθεσης με χημικά αέρια. Μεταξύ αυτών ήταν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, οι οποίοι το βράδυ της 7ης Απριλίου είχαν βάρδια. Είπαν ότι οι άνθρωποι που είχαν φτάσει στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας λόγω εισπνοής καπνών και όχι χημικών αερίων, και ότι τα “Λευκά Κράνη” τους πανικόβαλαν εισβάλοντας σε αυτό και φωνάζοντας “χημικά αέρια!”. Έξι από τους μάρτυρες είχαν ήδη εξεταστεί από μία επιτροπή του OPCW.

Στις 6 Ιουλίου 2018 δημοσιεύτηκε η ενδιάμεση έκθεση του OPCW για το συμβάν της 7ης Απριλίου 2018. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος νευροπαραλυτικών αερίων σε κανένα από τα σημεία στα οποία φέρεται να είχε γίνει η επίθεση. Επίσης, δεν είχαν βρεθεί τέτοια αέρια σε κανένα από τα δείγματα που είχαν παρθεί από τους κατοίκους της πόλης που βρέθηκαν κοντά στα σημεία του συμβάντος τη νύχτα της 7ης Απριλίου 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, στα δείγματα από τον περιβάλλοντα χώρο αυτών των σημείων βρέθηκαν ενώσεις που περιείχαν χλώριο. Περιέργως, στην έκθεση δεν αναφέρονταν οι ποσότητες (συγκεντρώσεις) αυτού του στοιχείου στους χώρους που βρέθηκαν βλήματα (κύλινδροι) και ανθρώπινα πτώματα. Αυτή ήταν μία πολύ σοβαρή παράλειψη, που δε συνηθίζεται να γίνεται από επιστήμονες και μάλιστα από ένα επιστημονικό όργανο αυτού του επιπέδου και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επίσης, η έκθεση δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα αίτια του θανάτου των ανθρώπων των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν μέσα στο κτίριο του συμβάντος. Σίγουρα δεν είχαν πεθάνει από εισπνοή αερίου χλωρίου, αφού σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει αρκετός χρόνος αντίδρασης.

Αν τα αποτελέσματα της ποσοτικής ανάλυσης έδειχναν ότι το αέριο χλωρίου υπήρχε σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στους κυλίνδρους και στον περιβάλλοντα χώρο τους, τότε αυτά δε θα ήταν συμβατά με τις αιτίες θανάτου των θυμάτων. Θα ήταν μία ένδειξη όχι μίας πραγματικής αλλά μίας σκηνοθετημένης επίθεσης, αφού τα φερόμενα ως θύματα δεν πέθαναν από εισπνοή αερίου χλωρίου. Δε θα μπορούσε να εξηγηθεί το παράδοξο από τη μία να έχουμε δεκάδες νεκρούς σε έναν χώρο που είχε μεγάλες ποσότητες αερίου χλωρίου, και από την άλλη οι θάνατοι να μην έχουν προέλθει από αυτό.

Αν έδειχναν ότι υπήρχε σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, θα έπρεπε να αποκλειστεί και το αέριο χλωρίου ως χημικό αέριο που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί, οπότε θα κατέρρεε ολόκληρος ο ισχυρισμός της επίθεσης με χημικά όπλα. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε μία ακόμα πιο ισχυρή ένδειξη (σχεδόν απόδειξη) ότι επρόκειτο για ένα σκηνοθετημένο συμβάν, αφού ούτε οι νεκροί ούτε η παρουσία των βλημάτων (κυλίνδρων) στα σημεία της «επίθεσης» δεν θα ήταν συμβατά με αυτό το εύρημα.

Πάντως, στην ενδιάμεση έκθεση συμπεριλήφθηκαν τα συμπεράσματα μίας τοξικολογικής εκτίμησης τεσσάρων Γερμανών τοξικολόγων του ΝΑΤΟ, ειδικευμένων στα χημικά όπλα, η οποία απέκλεισε τη χρήση του αερίου χλωρίου ως αιτία των θανάτων.

Η ενδιάμεση έκθεση του OPCW παρέλειψε να ασχοληθεί με μία σειρά θεμάτων, σημαντικών για την αποσαφήνιση της υπόθεσης. Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε ήταν από τι πέθαναν αυτοί που εμφανίστηκαν να είναι νεκροί στις φωτογραφίες, αφού δεν πέθαναν από εισπνοή αερίου χλωρίου ή κάποιου νευροπαραλυτικού αερίου όπως το σαρίν. Η ενδιάμεση έκθεση του OPCW δεν ασχολήθηκε με αυτό το εύλογο ερώτημα.

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε συνοπτικά κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα που δε συμπεριλήφθησαν στην ενδιάμεση έκθεση του OPCW.

Τα συμπτώματα τα οποία τα “Λευκά κράνη” και άλλοι «ακτιβιστές» ανέφεραν ότι είχαν τα φερόμενα ως θύματα μίας χημικής επίθεσης δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα επιστημονικό στοιχείο. Ο τρόπος με τον οποίον ήταν στοιβαγμένα σε σωρούς κάποια από τα πτώματα ήταν αφύσικος, δηλαδή είναι εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο βίντεο να πέθαναν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Η κατάσταση νεκρικής ακαμψίας στην οποία ήταν ένα από τα πτώματα δε δικαιολογείται, αν δεχτούμε ότι η επίθεση είχε γίνει λίγο πριν από τη φωτογράφιση. Σε κάποιες φωτογραφίες μερικά από τα πτώματα δεν είχαν αφρούς και σε κάποιες άλλες τα ίδια είχαν αφρούς στο στόμα τους.

Από τους 300 ανθρώπους που ρωτήθηκαν αν αναγνώριζαν κάποιους από τους ανθρώπους των οποίων τα πτώματα φωτογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο κτίριο κανένας, πλην ενός, δεν αναγνώρισε κάποιο από αυτά. Μάλιστα μερικοί ήταν γείτονες ή ζούσαν στο ίδιο κτίριο. Κάποιοι από αυτούς, είπαν ότι οι ισλαμιστές είχαν φέρει πτώματα στο σημείο με αυτοκίνητα. Αυτός που αναγνώρισε έναν από τους νεκρούς, είπε ότι ήταν ο αδελφός του, ο οποίος είχε πεθάνει σε άλλο σημείο από πυρά του πυροβολικού: “έφεραν το κορμί του εδώ από το νοσοκομείο, το φωτογράφισαν και είπαν ότι είχε πεθάνει σε μία επίθεση με χημικά όπλα”.

Η θέση ενός από τα δύο βλήματα (κυλίνδρους) δε δικαιολογεί την ρίψη του από τον αέρα. Το βλήμα που υποτίθεται ότι είχε ριφθεί από τον αέρα είχε διαπεράσει την τσιμεντένια οροφή του διαμερίσματος, έφτασε σχεδόν άθικτο πάνω στο κρεβάτι, ενώ η οροφή στο φερόμενο ως σημείο πρόσκρουσης καταστράφηκε εντελώς. Από το ένα από τα δύο βλήματα (κυλίνδρους) έλειπαν κάποια εξαρτήματα, τα οποία δε βρέθηκαν ποτέ. Ένα από τα βλήματα (κυλίνδρους) είχε άλλη θέση σε μία φωτογραφία και άλλη σε μία μεταγενέστερη των “Λευκών Κρανών”. Στο χώρο της φερόμενης ως επίθεσης σιγοκαίγανε μόνο κάτω από κάθε ένα από τα βλήματα του συμβάντος. Μάλιστα, κάτω από το ένα από αυτά έκαιγε μία φωτιά χωρίς αυτό να έχει καν εκραγεί!

Το μέλος των “Λευκών Κρανών” που εμφανίζεται στο βίντεο που υποτίθεται ότι τραβήχτηκε λίγο μετά από μία επίθεση με χημικά αέρια, φορά μία παλιά αντιασφυξιογόνο μάσκα χωρίς κανέναν άλλον προστατευτικό εξοπλισμό στο υπόλοιπο σώμα του. Σε ένα δεύτερο βίντεο που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα του συμβάντος τα πτώματα μεταφέρονται από ανθρώπους που δε φορούν κανέναν προστατευτικό ρουχισμό και δεν έχουν κανέναν προστατευτικό εξοπλισμό. Επίσης, σε αυτό υπάρχουν μέλη του πτώματος ενός μωρού, τα οποία απουσιάζουν από το πρώτο βίντεο. Σε ένα τρίτο βίντεο φαίνονται τα πτώματα δύο παιδιών που δε φαίνονται ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο βίντεο. Σε ένα βίντεο των “Λευκών Κρανών” από τον ίδιο χώρο, το πτώμα ενός κοριτσιού κείται στη σκάλα. Το ίδιο, σε άλλο βίντεο βρίσκεται στο πάτωμα του ορόφου.

Μετά τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης, όλοι οι επιθεωρητές του OPCW που είχαν κάνει έρευνες στην Douma αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της έρευνας, χωρίς να εξηγηθεί ούτε δημόσια αλλά ούτε σε αυτούς ο λόγος του αποκλεισμού τους. Αντικαταστάθηκαν από άλλους, οι οποίοι δεν είχαν πατήσει το πόδι τους στη Συρία, επομένως δεν είχαν γνώση των χώρων στους οποίους είχαν γίνει οι έρευνες.

Την 1η Μαρτίου 2019 δημοσιεύτηκε η τελική έκθεση του OPCW. Αυτή είχε αρκετές σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ενδιάμεση, πολλές αυθαιρεσίες και αντιφάσεις, καθώς και σημαντικές αποκρύψεις κρίσιμων στοιχείων. Η έκθεση είναι ανώνυμη, υπό την έννοια ότι οι επιθεωρητές του OPCW δε γνώριζαν ποιος ήταν ο συντάκτης της. Και σε αυτήν υπάρχουν παραπομπές σε ανώνυμους «ειδικούς». Οι πηγές των πληροφοριών της είναι ασαφείς.

Το βασικό της συμπέρασμα ερχόταν σε αντίφαση με αυτά της ενδιάμεσης (και της αρχικής που ποτέ δε δημοσιεύτηκε επίσημα) αλλά και με την κοινή λογική. Αυτό ήταν ότι υπήρχαν “βάσιμοι λόγοι ότι έγινε χρήση κάποιου τοξικού χημικού”. Στο κείμενο της δεν αναφέρονται αυτοί οι “βάσιμοι λόγοι”. Αναφέρει ότι “αυτό το τοξικό χημικό περιείχε ενεργό χλώριο” και ότι “ήταν μάλλον μοριακό χλώριο”. Απουσιάζει όμως η αιτιολόγηση και των δύο αυτών πιθανολογήσεων. Ούτε και αυτή αναφέρει ποια ήταν η ποσότητα του χλωρίου που ανιχνεύτηκε στον χώρο του συμβάντος.

Και από αυτήν αλλά και από την ενδιάμεση έκθεση του OPCW απουσιάζουν τα αποτελέσματα εκείνων των αναλύσεων δειγμάτων που υποτίθεται ότι είχαν στα χέρια της οι Αμερικανοί, που έδειχναν ότι είχε γίνει χρήση χημικών αερίων και που είχε ισχυριστεί ότι είχε δει η Βρετανίδα πρωθυπουργός δύο μέρες πριν από τους βομβαρδισμούς.

Η έκθεση δεν ασχολήθηκε καθόλου από τι και που πέθαναν οι νεκροί που φωτογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν από τα “Λευκά Κράνη”. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα των αιτίων του θανάτου τους. Ενώ στις ενδιάμεσες εκθέσεις αναφέρεται ότι τα συμπτώματα και η θέση των φερόμενων ως θυμάτων δεν είναι συμβατά με έκθεση σε αέριο χλωρίου, αυτές οι διαπιστώσεις απουσιάζουν από την τελική έκθεση.

Ενώ στην ενδιάμεση έκθεση περιεχόταν η ιατρική εκτίμηση τεσσάρων τοξικολόγων, ειδικών σε χημικά όπλα, ότι τα συμπτώματα των φερόμενων ως θυμάτων δεν είναι συμβατά με έκθεση σε αέριο χλωρίου ή σε οποιαδήποτε ένωση χλωρίου, αυτή περιέργως απουσιάζει από την τελική έκθεση.

Το γεγονός ότι τα φερόμενα ως θύματα δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διαφύγουν ερμηνεύεται ως το αποτέλεσμα της  έκθεσης τους σε κάποιον αόρατο και αδιευκρίνιστο “παράγοντα ικανό να προκαλέσει γρήγορο θάνατο ή να ακινητοποιήσει”, παρότι η ενδιάμεση έκθεση είχε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά τη χρήση οποιουδήποτε νευροπαραλυτικού αερίου. Δεν εξετάστηκε η πιθανότητα τα θύματα να είχαν θανατωθεί σε άλλον χώρο, πριν από το συμβάν, παρά τις πολλές ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Δεν εξηγείται γιατί τα βλήματα (κύλινδροι) που υποτίθεται ότι έριξαν αεροπλάνα από μεγάλο ύψος είχαν σχετικά μικρές ζημιές. Δεν εξηγεί πως ένα από τα βλήματα (κυλίνδρους) βρέθηκε πάνω σε ένα κρεβάτι που βρισκόταν στο κέντρο ενός δωματίου, όταν η μοναδική τρύπα στη οροφή του βρισκόταν σε μία γωνία και όχι πάνω ή κοντά σε αυτό. Δεν εξηγεί πώς το βλήμα που υποτίθεται ότι είχε διαπεράσει την τσιμεντένια οροφή έφτασε σχεδόν αλώβητο πάνω στο κρεβάτι, ενώ η οροφή καταστράφηκε εντελώς στο σημείο πρόσκρουσης.

Αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 πάρθηκαν συνεντεύξεις από νέους μάρτυρες, έξι μήνες μετά το συμβάν και τις πρώτες συνεντεύξεις. Δε διευκρινίζεται πώς βρέθηκαν αυτοί και με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν. Αυτοί οι νέοι μάρτυρες είναι ανώνυμοι. Στην έκθεση δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους, αλλά ούτε καν οι δηλώσεις του καθενός από αυτούς ξεχωριστά. Κατά παράβαση όλων των επιστημονικών κανόνων, μπήκαν όλες σε ένα αδιαφανές τσουβάλι και μας παρουσιάστηκε μία μόνο δήλωση ως ένας μέσος όρος των δηλώσεων τους!

Απουσιάζουν επίσης οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης εκείνο το βράδυ και που μίλησαν για το συμβάν του νοσοκομείου, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη φερόμενη ως επίθεση. Απουσιάζουν οι δηλώσεις των γειτόνων ότι δεν είχε γίνει καμία επίθεση με χημικά όπλα, ότι αυτοί δεν έπαθαν τίποτα και ότι δε γνωρίζουν κανένα από τα θύματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η δήλωση ενός ανθρώπου που αναγνώρισε στις φωτογραφίες των νεκρών τον αδελφό του, ο οποίος είχε πεθάνει σε άλλο σημείο και όχι από μία επίθεση με χημικά όπλα. Τέλος, -απουσιάζουν οι μαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων που κατέθεσαν επώνυμα στη Xάγη, στην έδρα του OPCW.

Τα “Λευκά Κράνη” στο Twitter έδωσαν τη ώρα της «επίθεσης» στις 20:22. Η SAMS πόσταρε ότι αυτή είχε γίνει στις 21:00, λέγοντας μάλιστα ότι τα συριακά αεροπλάνα[4] είχαν απογειωθεί στις 20:30 ακριβώς. Ένα βίντεο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι δείχνει ένα από τα βλήματα (κυλίνδρους) σε διαδικασία ψύξης τραβήχτηκε στις 22:06 (1, 2, 3). Όμως, τα γεγονότα στο νοσοκομείο με κάποιους να φωνάζουν ότι είχε γίνει επίθεση με χημικά αέρια, να καταβρέχουν τον κόσμο και να βιντεοσκοπούν, έλαβαν χώρα γύρω στις 19:00. Η τελική έκθεση «έλυσε» αυτήν την προφανή ασυμφωνία μεταθέτοντας αυθαίρετα την ώρα του συμβάντος της φερόμενης ως επίθεσης στις 19:00, διαψεύδοντας και τα “Λευκά Κράνη” και τη SAMS. Μάλιστα, αναφέρει ότι “μάρτυρες δήλωσαν ότι η SCD (“Λευκά Κράνη”) ειδοποιήθηκε  για το συμβάν γύρω στις 19:30-21:00”, όταν τα ίδια τα “Λευκά Κράνη” πόσταραν στο Twitter ότι η (φερόμενη ως) επίθεση είχε γίνει στις 20:22!

Τέλος, στην τελική έκθεση αναφέρεται ότι η απόφαση να μη γίνουν εκταφές πάρθηκε πολύ πριν τη δημοσίευση της ενδιάμεσης. Αυτό το στοιχείο απουσιάζει από την ενδιάμεση έκθεση, παρότι θα έπρεπε να υπάρχει. Στην τελική έκθεση αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να μη γίνουν εκταφές λόγω του ότι είχε περάσει πολύς χρόνος από τον θάνατο των φερόμενων ως θυμάτων της επίθεσης και τα αποτελέσματα των αυτοψιών θα είχαν περιορισμένη επιστημονική αξία. Ωστόσο, θα μπορούσε να ληφθεί DNA από αυτά και στη συνέχεια θα διαπιστωνόταν η ταυτότητα τους ή τουλάχιστον κάποιων από αυτά.

Από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2019 τα Wikileaks διέρρευσαν συνολικά δεκατρία εσωτερικά έγγραφα του OPCW, σχετιζόμενα άμεσα με την υπόθεση της Douma. Χάρις σε αυτές τις διαρροές ρίχτηκε φως στην υπόθεση και αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο μεθοδευμένων συγκαλύψεων, αποκρύψεων και παραποίησης σημαντικών στοιχείων της υπόθεσης, με σκοπό να ευνοηθεί το αφήγημα της επίθεσης με χημικά όπλα.

Στις 13 Μαΐου 2019 τα Wikileaks διέρρευσαν μία αδημοσίευτη έκθεση ενός από τους επιθεωρητές του OPCW που ερεύνησαν την υπόθεση της Douma. Αυτή περιείχε τα αποτελέσματα μηχανικών και βαλλιστικών ερευνών στα βλήματα (κυλίνδρους) που είχαν βρεθεί σε δύο σημεία της φερόμενης ως επίθεσης. Σύμφωνα με αυτά, ήταν πολύ πιο πιθανό να είχαν τοποθετηθεί από κάποιους στα σημεία όπου είχαν βρεθεί παρά να είχαν ριφθεί από τον αέρα. Τα συμπεράσματα της δεν συμπεριλήφθησαν σε καμία από τις δημοσιευθείσες εκθέσεις. Είχε «θαφτεί» από τον OPCW και μάθαμε το περιεχόμενο της από αυτήν τη διαρροή.

Στις 15 Οκτωβρίου 2019, ένας από τους επιθεωρητές του OPCW που είχαν πάει στη Douma έκανε σε έναν κλειστό κύκλο ειδικών μία παρουσίαση που περιείχε emails και μηνύματα που είχαν ανταλλαχτεί μεταξύ κάποιων ερευνητών του OPCW για το επίμαχο θέμα, καθώς και κάποιες μη δημοσιευμένες εκθέσεις –αναφορές τους. Μετά από την παρουσίαση, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι τα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης ήταν προβληματικά και είχαν μικρή σχέση με τα γεγονότα (1, 2).

Στις 23 Νοεμβρίου 2019 διέρρευσε ένα email που είχε σταλεί στις 22 Ιουνίου 2018 από έναν επιθεωρητή του OPCW που συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, από το περιεχόμενο του οποίου προέκυπτε ότι υπήρχε μία αρχική ενδιάμεση έκθεση που την είχαν επεξεργαστεί και συντάξει συλλογικά οι ερευνητές-επιθεωρητές του οργανισμού, και που οι υπεύθυνοι του οργανισμού την αντικατέστησαν με μία άλλη, αδικαιολόγητα και χωρίς να ενημερώσουν γι’ αυτήν την αντικατάσταση τους επιθεωρητές που είχαν εργαστεί για τη σύνταξη της προηγούμενης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν την τελευταία διαστρεβλώνονταν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της έρευνας.

Στο ίδιο email αποκαλύπτεται ότι η ποσότητα του χλωρίου που σκοπίμως είχε παραληφθεί στις δύο δημοσιευμένες εκθέσεις του OPCW είχε μετρηθεί και ήταν αμελητέα. Συγκεκριμένα είχε ανιχνευθεί στην ελάχιστη συγκέντρωση των 1-2 ppm (μερών ανά εκατομμύριο, parts per million), η οποία είναι ουσιαστικά κάποια ασήμαντα ίχνη. Επίσης, αναφέρεται ότι στην αρχική ενδιάμεση έκθεση που «έθαψε» ο OPCW τονιζόταν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι τα βλήματα (κύλινδροι) ήταν η πηγή μίας διαρροής χημικών αερίων, και γινόταν λεπτομερής αναφορά στις αντιφάσεις μεταξύ των συμπτωμάτων των θυμάτων, όπως αυτά περιγράφηκαν από τα “Λευκά Κράνη” και όπως φαίνονται στα βίντεο.

Αποκαλύφθηκε επίσης πως δύο μέρες πριν από τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι πήγαν στα γραφεία του OPCW και πίεσαν κάποιους επιθεωρητές να γράψουν ότι τα βλήματα που είχαν βρεθεί περιείχαν μεγάλες ποσότητες χλωρίου. Η συνάντηση είχε κανονιστεί από ανώτερο στέλεχος του οργανισμού.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2018, τα Wikileaks, διέρρευσαν την αρχική ενδιάμεση έκθεση που «είχε κοπεί» από τον OPCW χωρίς καμία επίσημη ή άλλη αιτιολόγηση, καθώς και αυτήν που την αντικατέστησε αλλά δε δημοσιεύτηκε. Στην αρχική ενδιάμεση έκθεση γίνεται η παραδοχή ότι δεν προχώρησαν σε εκταφές και νεκροψίες, επειδή εκτίμησαν ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να βρουν στοιχεία που να στηρίζουν το αφήγημα της επίθεσης με χημικά αέρια. Μία άλλη παραδοχή που περιέχεται σε αυτήν είναι ότι τα συμπτώματα των νεκρών που βρέθηκαν στο κτίριο δεν είναι συμβατά με έκθεση τους σε οποιαδήποτε μορφή αερίου χλωρίου ή χλωριούχου ένωσης.

Διέρρευσε επίσης είναι ένα υπόμνημα ενός επιθεωρητή του OPCW προς τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, στο οποίο αναφέρεται ανάμεσα στα μέλη της ερευνητικής ομάδας που αντικαταστάθηκε αδικαιολόγητα υπήρχε ομοφωνία ότι σε κάποια από τα ευρήματα των εκθέσεων υπήρχαν σοβαρές αντιφάσεις.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, παραιτήθηκε ένας δημοσιογράφος του Newsweek, επειδή το μέσο αρνήθηκε να δημοσιεύσει ένα άρθρο του σχετικά με τις διαρροές.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2019 τα Wikileaks δημοσίευσαν άλλο ένα πακέτο εγγράφων σχετικών με την υπόθεση της Douma. Ένα από αυτά ήταν η γνωμάτευση τεσσάρων τοξικολόγων ειδικευμένων στα χημικά όπλα, από την οποία προέκυπτε το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων των θυμάτων και της έκθεσης σε αέριο χλωρίου. Ο επικεφαλής τους έγραψε σε αυτήν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η πιθανότητα του σκηνοθετημένου συμβάντος. Η γνωμάτευση απουσιάζει και από την ενδιάμεση και από την τελική έκθεση.

Σε ένα άλλο έγγραφο, ένα ανώτερο στέλεχος του OPCW, το οποίο είναι το πραγματικό αφεντικό του οργανισμού, ζήτησε από τους υφισταμένους του να αποσύρουν από το αρχείο εγγράφων του οργανισμού τη βαλλιστική έκθεση που είχε γίνει από έναν επιθεωρητή και που δεν είχε συμπεριληφθεί σε καμία έκθεση, αλλά και να σβήσουν κάθε ίχνος της αποθήκευσης της σε αυτό.

Τα μέσα μαζικής προπαγάνδας αποσιώπησαν όλα τα παραπάνω. Χαρακτηριστική της στάσης τους και της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ενημέρωσης είναι η δήλωση που έγινε από έναν δημοσιογράφο που δουλεύει για ένα συστημικό – καθεστωτικό μέσο λίγο μετά από τις διαρροές. Είπε ότι θα πρέπει να διαβάζουμε τις αποκαλύψεις των Wikileaks, αν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο και την αληθινή ιστορία πίσω από τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης.

Κάποιες μικρότερες απάτες

Ας δούμε τώρα ενδεικτικά κάποιες μικρότερες και αφελέστερες απάτες τους στο πεδίο της σκηνοθέτησης γεγονότων και της παραγωγής κα διάδοσης παραπληροφόρησης (fake news).

Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 το Time δημοσίευσε ένα άρθρο με φωτογραφικό υλικό από νοσοκομεία της (κατεχόμενης από τους τζιχαντιστές) ανατολικής Ghouta. Σε αυτό παρουσιάστηκαν κάποιοι άνθρωποι σε νοσοκομεία με αναπνευστικές μάσκες, μετά από κάποιες επιθέσεις που αποδόθηκαν στον συριακό στρατό, στις οποίες υποτίθεται ότι είχε γίνει χρήση χημικών όπλων. Σε μία από αυτές εμφανιζόταν ένα πρώην μέλος των “Λευκών Κρανών” ο Mahmud Bouweidani, χωρίς να γίνεται λόγος για την ιδιότητα του. Όπως είδαμε πιο πριν, το 2019 το Foundation for the Study of Democracy δημοσίευσε μία αξιολόγηση της τελικής έκθεσης του OPCW για τα γεγονότα της 7ης Απριλίου 2018 στη Douma. Σε αυτήν περιέχεται μία δήλωση του για εκείνην τη φωτογράφιση, στην οποία παραδέχεται ότι ήταν σκηνοθετημένη: “φέραμε μία οικογένεια στο νοσοκομείο της Douma, κάνοντας μία αναπαράσταση σαν να ήταν μία επίθεση του συριακού στρατού με αέριο χλωρίου. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία επίθεση με αέρια. Μου ζητήθηκε να καθίσω σε ένα κρεβάτι και να κρατήσω μία μάσκα στο πρόσωπο μου για να γίνει η φωτογράφιση”. Ο φωτογράφος του Τime που έκανε τη σκηνοθετημένη φωτογράφιση είναι ο Mohammed Badra.

Η Rihab Ali Mansour πήρε μέρος σε ένα σκηνοθετημένο συμβάν επίθεσης με χημικά όπλα: “Με πλησίασε ένας άντρας και μου πρότεινε να πάρω μέρος στα γυρίσματα μίας ταινίας. Μου πρόσφεραν τον ρόλο μίας γυναίκας που είχε πεθάνει σε μία επίθεση με χημικά όπλα. Με πήγαν σε ένα διαμέρισμα και μου έδωσαν λευκά ρούχα της προσευχής. Μετά μου είπαν να ξαπλώσω κάτω, να πασαλείψω οδοντόκρεμα στο στόμα μου και να προσποιηθώ ότι ήμουν νεκρή. Το βράδυ μου έδωσαν δέκα δολάρια”.

Ο Omar al Mustafa ibn Muhammed από το Χαλέπι έδωσε μία παρόμοια μαρτυρία: “Σκηνοθέτησαν μία επίθεση με χημικά όπλα ως εξής: έφεραν παιδιά, τα ξάπλωσαν στο έδαφος, έκαναν μία προσομοίωση χρήσης χημικών όπλων, έβαλαν μάσκες, έριξαν νερό στα υποτιθέμενα πτώματα, σα να είχαν πεθάνει παιδιά σε μία επίθεση με χημικά. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια”.

Υπάρχουν και μαρτυρίες πρώην μελών τους. Ο Amran Makiah, πρώην μέλος της οργάνωσης στην Duma είπε για τη συμμετοχή του σε ένα σκηνοθετημένο συμβάν: “Μας είπανε ότι θα ήμασταν τα θύματα μίας επίθεσης με χημικά και ότι θα έπρεπε να πάμε σε εκείνο το μέρος. Πήγαμε εκεί και είδαμε ότι όλα ήταν εντάξει, δεν υπήρχε τίποτα το ιδιαίτερο, μόνο μία φωτιά. Τα Λευκά Κράνη τραβούσαν φωτογραφίες, βιντεοσκοπούσαν τα πάντα και έλεγαν ότι αυτές ήταν οι συνέπειες μίας επίθεσης με χημικά”.

Στις 19 Αυγούστου 2015 η Νορβηγίδα Hilde Regine Rayani ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter μία φωτογραφία που έδειχνε τα ερείπια ενός κτιρίου στο Χαλέπι, πληροφορώντας μας μάλιστα ότι μόλις “έφτασε στο σημείο της έκρηξης”. Μία μέρα μετά, στις 20 Αυγούστου 2015, τα “Λευκά Κράνη” αναδημοσίευσαν τη φωτογραφία στον λογαριασμό τους στο Twitter, παρουσιάζοντας την όμως ως δική τους, πληροφορώντας μας κι αυτά ότι “έφτασαν στο σημείο της έκρηξης”, και ότι το κτίριο “είχε πληγεί από πάνω από δώδεκα βόμβες”… Στην πραγματικότητα φωτογραφία είχε τραβηχτεί δύο χρόνια πιο πριν, στις 14 Απριλίου 2013 και είχε δημοσιευτεί τότε σε άλλα μέσα… Η μία απάτη μετά την άλλη… Δείτε τη δημοσίευση των “Λευκών Κρανών” δίπλα σε αυτήν του 2013 εδώ.

Σε μία παρόμοια περίπτωση, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τα “Λευκά Κράνη” δημοσίευσαν μία φωτογραφία στην οποία ένα μέλος τους κρατάει στα χέρια του ένα μικρό παιδί (1, 2, 3). Στη λεζάντα γράφουν ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί την ίδια μέρα στην πόλη Homs, αναφέροντας αριθμούς νεκρών και τραυματιών, χωρίς όμως να αναφέρουν την πηγή της πληροφορίας. Στην πραγματικότητα η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί από άλλο μέσο[5] πέντε μέρες πιο πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε νεκρούς ή τραυματίες (1, 2). Μάλιστα το παιδί παρουσιάζεται να έχει τραυματιστεί από πύραυλο “πολεμικού αεροσκάφους της Συρίας (κυβερνητικού)”. Ευτυχώς που είναι ερασιτέχνες και συνάμα ηλίθιοι και έχουμε κάποιες αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι είναι απατεώνες. Δείτε τις δύο φωτογραφίες μαζί εδώ: 1, 2.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τα “Λευκά Κράνη” δημοσίευσαν μία φωτογραφία ενός «διασώστη» τους να κρατάει ένα μικρό κοριτσάκι που υποτίθεται ότι είχε βγάλει από τα ερείπια ενός κτιρίου μετά τον βομβαρδισμό του από ρωσικά αεροπλάνα (1, 2, 3). Την ίδια κιόλας μέρα αποκαλύφθηκε ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στην πόλη Homs πέντε μέρες πιο πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου, και είχε δημοσιευτεί από άλλο δίκτυο.

Το 2015 ο Mohamed Saber, μέλος των “Λευκών Κρανών” στην πόλη Saqba κατήγγειλε μία απάτη της οργάνωσης, η οποία είναι μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αλλά είναι ενδεικτική των πρακτικών της: “δύο αυτοκίνητα τράκαραν στην οδό HorshiTα “Λευκά Κράνη” τα βιντεοσκόπησαν και είπανε ότι τα είχε καταστρέψει ο συριακός στρατός, για να πάρουν χρήματα (για το βίντεο που τράβηξαν)”.

Εθελοντές; Ποιοι εθελοντές;

Τα μέλη τους δεν είναι εθελοντές. Είναι αυτονόητο ότι τα μέλη της πληρώνονταν. Όμως έχουμε πολλές μαρτυρίες πρώην αλλά και νυν μελών τους που το επιβεβαιώνουν.

Το 2015 τα μέλη τους[6], Mohamed Baha AlShihadi και Aiman AlHaj Omar, δήλωσαν ότι “όλα τα μέλη της οργάνωσης πληρώνονταν” και ότι οι περισσότεροι έμπαιναν στην οργάνωση “γιατί ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσεις”.

Η δουλειά που έκαναν στην οργάνωση δεν περιορίζονταν σε διασώσεις, πραγματικές ή εικονικές. Περιλάμβανε και κάποιες πολύ πιο επικίνδυνες αποστολές. Οι τοπικοί επικεφαλής απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν όσους αρνούνταν να τις αναλάβουν.

Όπως έχουν πει τα ίδια τους τα στελέχη σε κάποιες πόλεις, ο μισθός που έπαιρναν τα απλά μέλη τους είναι τριπλάσιος από αυτόν ενός αξιωματικού του συριακού στρατού. Στους κομπάρσους που χρησιμοποιούσαν στα γυρίσματα των κατασκευασμένων βίντεο έδιναν 50 δολάρια. Φυσικά οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων έπαιρναν περισσότερα λεφτά. Έπαιρναν τον μισθό τους και ένα μικρό επίδομα σίτισης. Όλοι καταλαβαίνουμε ποια είναι η προέλευση αυτών των χρημάτων.

Η ταύτιση τους με τους ακραίους ισλαμιστές

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι τα “Λευκά Κράνη” και οι τζιχαντιστές ταυτίζονται.

Καταρχάς, είναι ομοϊδεάτες. Όπως θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια, οι εμφανιζόμενοι ως… “ακτιβιστές” και «εθελοντές» διασώστες, στην πλειοψηφία τους είναι ακραίοι ισλαμιστές που πολέμησαν στο πλευρό της Al Qaida, του ISIS και άλλων ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων που λειτούργησαν ως το μακρύ χέρι της Δύσης σε αυτόν τον υβριδικό «proxy war» (πόλεμο δια αντιπροσώπων). Σε πάρα πολλές περιπτώσεις το ομολογούν, με περηφάνια μάλιστα, τα ίδια τους τα μέλη.

Κατά δεύτερον, και οι μεν και οι δε είναι μισθοφόροι, με κοινές μάλιστα πηγές χρηματοδότησης. Για να γίνουμε ακόμα πιο ακριβείς, είναι δύο μαριονέτες που τις κρατάνε και τις χειρίζονται τα ίδια χέρια.

Αυτή η ταύτιση δεν γίνεται μόνο από εμάς και από διάφορα ανεξάρτητα μέσα. Έχει γίνει και από πολλά από τα μέλη τους που παραδέχονται με περηφάνια ότι έχουν στηρίξει τους ισλαμιστές τρομοκράτες και ότι πολέμησαν στο πλευρό τους στη Συρία. Έχει γίνει επίσης και από καθεστωτικές φωνές, για παράδειγμα αυτή του Robert Ford, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στη Συρία από το 2003 ως το 2006. Σε μία συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο του 2018 στην ιστοσελίδα Just World Educational συμπυκνώνονται σχεδόν όλες οι ιδιότητες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτήν είπε απερίφραστα ότι “τα Λευκά Κράνη είναι το βοηθητικό προσωπικό των τζιχαντιστών… Δεν είναι, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους κάποιοι απλοί διασώστες. Δεν είναι εθελοντές. Είναι πληρωμένοι επαγγελματίες της παραπληροφόρησης”. Μίλησε για το τεράστιο τμήμα Τύπου που έχει η οργάνωση, σχολιάζοντας ότι “αυτό μας δίνει μια ιδέα του ποια είναι η προτεραιότητα αυτής της ύποπτης(αμφιλεγόμενης)  οργάνωσης… Όλες τους οι δραστηριότητες εστιάζονται στην κινητοποίηση της δυτικής κοινής γνώμης με τους τζιχαντιστές, με τους οποίους συνεργάζονται. Τα αρχηγεία τους έχουν κοινές έδρες με αυτά της AlQaeda, μία οργάνωση που (στη Συρία) είναι γνωστή ως AlNusra, και με αυτά άλλων οργανώσεων, όπως η Jaish alIslam. Στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί και τους έχουμε δει να κουνάνε τις σημαίες του ISIS.” (1, 2, 3).

Τα επιμέρους στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα αυτήν την ταύτιση είναι πάρα πολλά. Στη συνέχεια επιλέξαμε να παραθέσουμε κάποια από αυτά. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στις παραπομπές που δίνουμε πιο κάτω.

Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην πόλη Hama τον Δεκέμβριο του 2017, ένστολοι άνδρες των “Λευκών Κρανών” μαζί με ένοπλους τρομοκράτες της Fatah Al Sham (Στρατός της Κατάκτησης), μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός τους Sheikh Abdullah Muhaysini, καλωσορίζουν στην πόλη κάποιους άλλους ένοπλους ισλαμιστές από την πόλη Dara(y)a.

Για να δούμε ποιους καλωσόριζαν τα “Λευκά Κράνη” στη Hama. Τον Ιούλιο του 2016 η παραστρατιωτική εξτρεμιστική ομάδα Nour Al Din Zink αποκεφάλισε ένα δωδεκάχρονο αγόρι από την Παλαιστίνη, τον Abdullah Issa, και κατόπιν δημοσίευσε φωτογραφίες από το συμβάν. Αυτή η ομάδα έχει λάβει χρηματοδοτήσεις από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, και αντιαρματικούς πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας από τις ΗΠΑ. Δύο μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2016, προσχώρησε στη Fatah Al Sham. Όταν τα “Λευκά Κράνη” καλωσόριζαν αυτούς τους τρομοκράτες στη Hama ήταν ακόμα νωπό το αίμα του μικρού Abdullah.

Πέρα από τη στήριξη που έχουν προσφέρει απλόχερα στους μισθοφόρους ισλαμιστές τρομοκράτες,  υπάρχουν πάμπολλες αποδείξεις ότι στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι οι άνδρες που στελέχωσαν τα “Λευκά Κράνη” ήταν ένοπλοι ακραίοι ισλαμιστές που πήραν μέρος στον πόλεμο της Συρίας και προέβησαν σε πολλές αγριότητες. Συγκεντρωμένες αυτές τις αποδείξεις γι’ αυτή τους τη δράση, σε μορφή οπτικοακουστικού και άλλου υλικού μπορείτε να βρείτε εδώ: 1, 2, 3. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε μερικές από αυτές τις αποδείξεις.

Όταν το 2018 η πόλη Ghouta καταλήφθηκε από τον συριακό στρατό, οι παραστρατιωτικοί εξτρεμιστές που είχαν προσωρινά τον έλεγχο της πόλης φυγαδεύτηκαν στο κατεχόμενο από την Al Nusra (Αl Qaida) Ιdlib. Τότε δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο κάποιες φωτογραφίες ανδρών των “Λευκών Κρανών” μαζί με τους ένοπλους εξτρεμιστές. “Τι κάνουν εκεί μαζί με τους τρομοκράτες της Al Qaida;” αναρωτιέται ένας από αυτούς που δημοσίευσαν αυτές τις φωτογραφίες. Η ιστοσελίδα In Gaza που βρέθηκε στην πόλη δίνει μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα: “αυτοί οι «ανθρωπιστές» και «ουδέτεροι» αυτοαποκαλούμενοι διασώστες, αντί να παραμείνουν στην πόλη με τον άμαχο πληθυσμό, έφυγαν μαζί με άλλους τρομοκράτες”. Κάτοικοι της πόλης κατήγγειλαν ότι τα “Λευκά Κράνη” πριν εγκαταλείψουν την πόλη μαζί με τους τζιχαντιστές, άφηναν τον κόσμο να αργοπεθαίνει εγκλωβισμένος κάτω από τα ερείπια, αντί να κάνουν διασώσεις, όπως διατείνονται ότι είναι το έργο της οργάνωσης τους.

Σε ένα βίντεο του 2015 του Al Jazeera, το οποίο επαναδημοσίευσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος Vanessa Beely το 2018, φαίνονται μέλη των “Λευκών Κρανών” να κάνουν εξάσκηση στο αρχηγείο τους στην πόλη Daraa φορώντας μπλούζες με τα διακριτικά του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army, FSA), δηλαδή ενός παραστρατιωτικού σώματος που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ με την ένωση διαφόρων ενόπλων ομάδων και οργανώσεων. Παρεμπιπτόντως, το κτίριο του αρχηγείου τους  στην πόλη ήταν δίπλα σε αυτό της Al Nusra, δηλαδή του παραρτήματος της Al Qaida στη Συρία… Δύο άλλα βίντεο που έδειχναν στιγμιότυπα από μία συνάντηση μελών των “Λευκών Κρανών” με αξιωματικούς του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army, FSA), έχουν «κατέβει» από το YouTube. Μπορείτε να τα δείτε εδώ: 1, 2.

Σε πολλές διαδηλώσεις που γίνονταν στα κατεχόμενα από τους ισλαμιστές εδάφη της Συρίας οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες των “Λευκών Κρανών” μαζί με την παραλλαγή της σημαίας της Συρίας που -από ένα σημείο και μετά- χρησιμοποίησε για λάβαρο της η συριακή «αντιπολίτευση» του εξωτερικού και το παραστρατιωτικό σώμα του αυτοαποκαλούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army, FSA).

Στην ιστοσελίδα τους διατείνονται ότι η στάση τους στον πόλεμο στη Συρία ήταν ουδέτερη και δεν ήταν με καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η ίδια η Al Qaida διαψεύδει τους ισχυρισμούς των “Λευκών Κρανών” περί ουδετερότητας και ειρηνικής ομάδας διάσωσης. Ο Abu Jaber, ηγέτης της Tahrir al-Sham (πρόκειται για την Al Nusra, δηλαδή την Al Qaida της Συρίας) έχει αποκαλέσει τα “Λευκά Κράνη” “αφανείς στρατιώτες της επανάστασης” και τους έχει ευχαριστήσει δημόσια για τη δράση τους σε αυτήν (1, 2). Μάλιστα τον Μάιο του 2017 η τρομοκρατική οργάνωση οργάνωσε μία τελετή για να τιμήσει – βραβεύσει τα “Λευκά Κράνη” γι’ αυτή τους τη δράση (1, 2).

Σε ένα βίντεο από την τελετή, φαίνεται ο επικεφαλής των “Λευκών Κρανών” στο (κατεχόμενο από τους τζιχαντιστές) Idlib να ασπάζεται τους ηγέτες της Al Nusra Abu Jaber και Abdallah Al-Muhaysni και στη συνέχεια να ανεβαίνει στο βήμα και να λέει αποδεχόμενος τη βράβευση: “θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδελφούς μου στην Tahreer Al-Sham (Al Nusra) γι’ αυτήν την τιμητική τελετή”. Έτσι λοιπόν και ο επικεφαλής τους στο Idlib διαψεύδει με τη στάση του και με τα λόγια του τους ισχυρισμούς της ίδιας του της οργάνωσης για τον χαρακτήρα της.

Ας δούμε τώρα μερικές αντίστοιχες περιπτώσεις κάποιων γνωστών στελεχών τους, που συνδυάζουν την υποστήριξη στους τζιχαντιστές με την ένοπλη παραστρατιωτική δράση, ακόμα και με τη στράτευση τους στην Al Qaida και τον ISIS.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016 το BBC δημοσίευσε μία συνέντευξη που είχε πάρει δύο μέρες πιο πριν από τον Ammar Al Salmo, παρουσιάζοντας τον ως υπεύθυνο των “Λευκών Κρανών” στο Χαλέπι. Δεν μας έδειξε όμως αυτό το «έγκυρο» ειδησεογραφικό μέσο (και ακόμα δεν το έχει πράξει) κάποια από τις πολλές φωτογραφίες που είχε βγάλει αυτός ο τύπος μαζί με τους τζιχαντιστές. Σε μία από αυτές ποζάρει ένοπλος μαζί με επίσης ένοπλους τρομοκράτες της Al Nusra (Al Qaida). Σε μία άλλη τραβάει μία selfie, έχοντας ως φόντο πτώματα στρατιωτών του συριακού στρατού.

Μία παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Mohammad Jnued. Σε κάποιες από τις πολλές φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, εμφανίζεται με τη στολή των “Λευκών Κρανών”, ενώ στις περισσότερες από αυτές ποζάρει μαζί με ένοπλους τρομοκράτες, κρατώντας λάβαρα του ISIS. Στο ίδιο ύφος και ακόμα πιο προκλητικές από τις πόζες του είναι οι δημοσιεύσεις του στο facebook υπέρ του ISIS.

Σε μία συνέντευξη που έδωσε τον Οκτώβριο του 2018 στη Βρετανίδα δημοσιογράφο Vanessa Belly, o Abu Mohanad Al Mahamid, ανώτερο στέλεχος των “Λευκών Κρανών” στην Daraa, παραδέχτηκε ευθέως τις σχέσεις της οργάνωσης με την Al Nusra (Al Qaida) σε κάποιες πόλεις της Συρίας. Όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι σε κάποιες πόλεις η στάση των “Λευκών Κρανών” ήταν διαφορετική απ’ ότι σε άλλες, απάντησε: “Φυσικά. Εδώ δεν ανήκουμε πουθενά, όμως κάποιος στον δυτικό τομέα (του Χαλεπιού), για παράδειγμα, μπορεί να είναι στην Al Nusra (Al Qaida)”. Στην ερώτηση αν κάποιος μπορεί να είναι και στις δύο οργανώσεις, απάντησε: “Φυσικά. Κάποιος μπορεί να είναι στην Al Nusra και να είναι επικεφαλής μίας τοπικής οργάνωσης των Λευκών Κρανών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνάδελφοι του (υφιστάμενοι του) είναι και αυτοί στην Al Nusra. Αυτό όμως δε συμβαίνει στην περιοχή μου”.

Μην πιστεύετε αυτά που είπε ο Al Mahamid για τη διαφορετική στάση της τοπικής οργάνωσης των “Λευκών Κρανών” της Daraa κατά τη διάρκεια της κατοχής ενός μέρους της πόλης από τους ισλαμιστές. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια εξονυχιστική έρευνα η δημοσιογράφος για να ανακαλύψει τις σχέσεις του Al Mahamid με τους τζιχαντιστές. Λίγους μήνες πριν από τη συνέντευξη, τον Φεβρουάριο του 2018, ανέβασε στον λογαριασμό του στο facebook φωτογραφίες του[7] σε μία διαδήλωση υπέρ των ένοπλων τζιχαντιστών της ανατολικής Ghouta. Κάποια από τα πλακάτ που κρατούν οι διαδηλωτές καλούν τους τζιχαντιστές της Daraa να βοηθήσουν τους εκεί ομοϊδεάτες τους, φυσικά όχι με τα λόγια αλλά με τα όπλα. Πολλοί από τους «φίλους» του στο facebook είναι ένοπλοι τζιχαντιστές τρομοκράτες.

H έδρα των “Λευκών Κρανών” στην Daraa εμφανίζεται σε ένα βίντεο του Al Jazeera του 2015, που αναφέραμε πιο πριν, και στο οποίο φαίνονται μέλη της οργάνωσης να προπονούνται φορώντας μπλούζες με τα διακριτικά του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army, FSA), δηλαδή ενός από τα παραστρατιωτικά σώματα που συμμετείχαν στον πόλεμο της Συρίας.

Τα ξέχασε αυτά ο κουτοπόνηρος Al Mahamid;

Ακόμα και ο Abdellah Assarhan, γνωστός ως Abu Yassin, αρχηγός της τοπικής οργάνωσης των “Λευκών Κρανών” στην Daraa (για την οποία ο Al Mahamid ισχυρίστηκε το 2018 ότι δεν είχε σχέσεις με τους ισλαμιστές και τις ένοπλες οργανώσεις τους), ήταν ένας από τους υποκινητές των πρώτων ταραχών κατά της κυβέρνησης το 2011, στις οποίες συμμετείχαν ένοπλοι ισλαμιστές. Σε μία παλιά φωτογραφία του που είχε βάλει στο προφίλ του στο facebook, φοράει μία μπλούζα με τα διακριτικά του FSA (1, 2).

Όταν o Al Mahamid έδωσε τη συνέντευξη στη Vanessa Beely, φόρεσε το προσωπείο του μετριοπαθούς ανθρώπου που είναι πολιτικά ανένταχτος, επειδή εκείνη την εποχή ο συριακός στρατός είχε ήδη καταλάβει την Daraa και είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των ενόπλων ισλαμιστών. Σε αντίθεση με αυτό που συνέβη σε άλλες περιοχές, το παράρτημα των “Λευκών Κρανών” στην πόλη προτίμησε να παραμείνει σε αυτήν και να συνεχίσει λειτουργεί υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης και των ρωσικών δυνάμεων που συμμετείχαν στη διαδικασία της παράδοσης των ισλαμιστών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Ιούνιο του 2018 που η πόλη καταλήφθηκε από τον συριακό στρατό και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των ισλαμιστών, η Mayday Rescue σταμάτησε να πληρώνει τα μέλη των “Λευκών Κρανών” στην πόλη. Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Vanessa Beely που δημοσίευσε την πληροφορία, σχολιάζει αυτήν την απόφαση της εταιρείας μέσω της οποίας έφταναν στην οργάνωση οι χρηματοδοτήσεις του βρετανικού (κυρίως) κράτους: “αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει οικονομικά μία αυθεντική ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται για το λαό της Συρίας, γιατί ξαφνικά σταμάτησε τη χρηματοδότηση της σε μία περιοχή που επέστρεψε στον έλεγχο του συριακού κράτους και η οργάνωση επέλεξε να παραμείνει στην περιοχή για να «υπηρετεί» τους ίδιους ανθρώπους;”

Ένα παράδειγμα υπευθύνου τοπικής οργάνωσης των “Λευκών Κρανών” που ποτέ δεν έκρυψε τη στράτευση του στους ισλαμιστές είναι ο Abdulaziz Maghrabi, επικεφαλής της οργάνωσης στο επί πέντε χρόνια κατεχόμενο από τους ισλαμιστές ανατολικό Χαλέπι. Αυτός ο τύπος ήταν μέλος της Al Nusra (Al Qaida), μέλος της ένοπλης πολιτοφυλακής της στο ανατολικό Χαλέπι (Abu Amara), αλλά και μέλος της παραστρατιωτικής ομάδας Al Tawhid, η οποία υποστηριζόταν από την Τουρκία και ήταν μία από τις ένοπλες ομάδες που είχαν καταλάβει το ανατολικό Χαλέπι το 2012 και που ευθύνονται για μία σωρεία εγκλημάτων πολέμου στην πόλη. Αυτός ο τύπος για πέντε χρόνια (μέχρι την κατάληψη ολόκληρης της πόλης από τον συριακό στρατό) ήταν ο επικεφαλής των “Λευκών Κρανών” στο ανατολικό Χαλέπι. Ποτέ δεν το έκρυψε άλλωστε. Στον λογαριασμό του στο facebook ανέβαζε συχνά φωτογραφίες του μαζί με άλλα μέλη αυτών των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Αυτά έκαναν πως δεν τα έβλεπαν τότε οι «μη κυβερνητικές» οργανώσεις και τα media που μιλούσαν για “μετριοπαθείς αντάρτες”, για “ανθρωπιστικές οργανώσεις” και για τους “ηρωικούς διασώστες” τους… Μάλιστα κάποια από αυτά τα φερέφωνα ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους γι’ αυτούς τους τύπους.

Υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες ότι στο Χαλέπι τα “Λευκά Κράνη” πήραν μέρος στην πολιορκία της πόλης, πολεμώντας στο πλευρό των εξτρεμιστών. Μία από τις μαρτυρίες είναι αυτή του Ammar Al Bakr: “τα Λευκά Κράνη έκαναν δεκάωρες βάρδιες. Δέκα ώρες ως Λευκά Κράνη και μετά άλλες δέκα ώρες ως μαχητές της Nusra Front”. Σας θυμίζουμε ότι παρόμοια με αυτή του Al Bakr ήταν η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Le Corf για τον ρόλο τους, στην ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Γαλλίας λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Ιδιαίτερη αξία έχει η μαρτυρία του Hatem Uyn, πρώην μέλους της Jaysh al-Islam, μίας ακραίας ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που ελεγχόταν από το στυγνό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Το 2015 δήλωσε ότι από το 2014 ως το 2017 η δουλειά του στην οργάνωση ήταν να μεταφέρει με διάφορους τρόπους πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου στα “Λευκά Κράνη”. Μάλιστα είπε ότι “στις περιοχές της Jaysh al-Islam τα Λευκά Κράνη ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της”.

Δηλώσεις υποστήριξης των τζιχαντιστών έχουν γίνει και από πολλά απλά μέλη των “Λευκών Κρανών”. Σε αυτές εκθειάζουν τους ενόπλους παραστρατιωτικούς μισθοφόρους  της Al Nusra (Al Qaida). Δυστυχώς τα επίμαχα βίντεο έχουν – κι αυτά- αποσυρθεί από το διαδίκτυο. Τις δηλώσεις μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.

Επίσης, πολλά απλά μέλη τους έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω. Δεν έχουν διστάσει να ομολογήσουν δημόσια σε ποιων το πλευρό πολέμησαν στη Συρία. Μάλιστα το έχουν κάνει με εμφατικό τρόπο, θεωρώντας τη στάση τους κάτι σαν ιερό τους καθήκον.

Στις 15 Μαΐου 2014 ένα μέλος τους δημοσίευσε στο facebook μία φωτογραφία 22 μελών των “Λευκών Κρανών” με τις στολές τους και τα χαρακτηριστικά λευκά κράνη τους. Στο σχόλιο που τη συνοδεύει οι «διασώστες» λένε: “ορκιζόμαστε στο όνομα του φιλεύσπλαχνου (sic) θεού ότι στην πόλη της Khan θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συντρόφους μας Mujajideen”…

Οι φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται ένοπλα μέλη τους στο πλευρό των τζιχαντιστών μισθοφόρων είναι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες. Μάλιστα πολλές από τις φωτογραφίες και τα βίντεο τα έχουν δημοσιεύσει σε λογαριασμούς τους στα antisocial media τα ίδια (1, 2). Ενδεικτικά δίνουμε μερικά ακόμα links στα οποία μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε μερικές – επίσης ενδεικτικές –  τέτοιες περιπτώσεις γνωστών ή μη στελεχών τους.

Σε πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από μέλη τους, κάποιοι άντρες των “Λευκών Κρανών” κρατάνε και κάποιοι άλλοι έχουν περασμένη στους ώμους τους τη σημαία που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές της Συρίας που συγκρότησαν την αμερικανοκίνητη «αντιπολίτευση» (σε άλλες φωτογραφίες κραδαίνουν αυτή του ISIS ή κάποιου παραρτήματος της Al Qaida στη Συρία). Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ: 1, 2.

Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο Χαλέπι το 2015 φαίνονται δύο ένοπλοι άνδρες φορώντας στολές των “Λευκών Κρανών” Εκτός από το ότι συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί μία από τις πολλές αποδείξεις ότι τα μέλη τους δεν ήταν άοπλα, όπως ψευδώς ισχυρίζονται, είναι και μία από τις αποδείξεις της ταύτισης τους με την Al Qaida. Στο πάνω αριστερά μέρος της βίντεο φαίνεται ο λογότυπος της τρομοκρατικής οργάνωσης που το δημοσίευσε.

Ακόμα πιο ξεκάθαρα φαίνεται η ταύτιση τους με τους τρομοκράτες σε ένα άλλο βίντεο, στο οποίο κάποια μέλη τους πανηγυρίζουν έξαλλα μαζί με ένοπλους ισλαμιστές της Al Qaida[8]. Και σε αυτό το βίντεο πάνω αριστερά υπάρχει ο λογότυπος της al Nusra, δηλαδή της al Qaida της Συρίας. Φωτογραφικά στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε εδώ: 1, 2.

Το 2014 ο ISIS απήγαγε τον Βρετανό δημοσιογράφο John Cantlie. Σε ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο που δημοσίευσαν οι ισλαμιστές τρομοκράτες, πίσω από τον δημοσιογράφο και σε μικρή απόσταση από αυτόν φαίνονται δύο άντρες με τις στολές των “Λευκών Κρανών”. Τι ακριβώς έκαναν εκεί μαζί με τους απαγωγείς;

Για λόγους συντομίας δε θα δημοσιεύσουμε όλο το υλικό που «ανέβασαν» στο facebook άλλα 64 ένοπλα μέλη των “Λευκών Κρανών”, με φωτογραφίες του Bin Laden, ποζάροντας δίπλα σε νεκρούς στρατιώτες του συριακού στρατού, μαζί με ένοπλους τζιχαντιστές, καθώς και με λάβαρα και σημαίες ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων όπως οι ISIS, Al Qaida, Al Nusra, Jaish al-Islam, Jund al-Aqsa, κ.ά. Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Σε κάποιες περιπτώσεις το να ανήκεις σε μία ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση δεν ήταν απλώς ένας τίτλος τιμής, ήταν προαπαιτούμενο για να προσληφθείς στα “Λευκά Κράνη”. Ο Omar alMustafa εξηγεί με ποια κριτήρια γίνονταν η επιλογή και στρατολόγηση των μελών τους στην περιοχή του: “σχεδόν όλοι όσοι δούλευαν σε γειτονικές έδρες των Λευκών Κρανών ήταν μαχητές της Αl Nusra ή σχετίζονταν με αυτήν. Εγώ ο ίδιος προσπάθησα να γίνω μέλος τους, αλλά μου είπαν ότι αν δεν είμαι στην Al Nusra, δεν μπορούν να με προσλάβουν”.

Σε πολλές πόλεις η έδρα τους ήταν δίπλα ή μέσα στα κτίρια στα οποία βρίσκονταν τα αρχηγεία της Al Nusra, δηλαδή της Al Qaida της Συρίας, και άλλων ένοπλων ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις:

Στα περίπου πέντε χρόνια που το ανατολικό Χαλέπι ήταν κατειλημμένο από την Al Qaida της Συρίας (Al Nusra) και διάφορες άλλες ομάδες εξτρεμιστών, είχε παραχωρηθεί στα “Λευκά Κράνη” ένα ολόκληρο κτίριο ακριβώς δίπλα σε αυτό που ήταν η έδρα της Al Nusra. Όταν ο συριακός στρατός κατέλαβε ολόκληρο το Χαλέπι, η κυβέρνηση της Συρίας επέτρεψε σε όλους τους ισλαμιστές που βρίσκονταν στην πόλη να αποχωρήσουν και να μεταβούν στο Idlib. Στους τοίχους του εγκαταλελειμμένου κτιρίου που χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους τα “Λευκά Κράνη” είχαν γραφτεί συνθήματα υπέρ της Al Qaida. Πιο δίπλα ο λογότυπος τους φιγουράρει δίπλα σε αυτόν της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στην πόλη Al Skeilbiyyeh, της οποίας οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους χριστιανοί, το στρατηγείο των ισλαμικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που την κατέλαβαν (Ahrar Al Sham, Al Nusra, Jaish Al Islam) ήταν παράλληλα και η έδρα των “Λευκών Κρανών”. Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της πολιτοφυλακής του συριακού στρατού National Defence Forces (NDF), όλοι αυτοί έφτασαν μαζί στην πόλη από τη Ghouta τον Μάρτιο του 2018, όταν ο συριακός στρατός κατέλαβε την ανατολική Ghouta και συνειδητοποίησαν ότι εκεί θα ήταν μετρημένες οι μέρες τους.

Στην πόλη Jubata Al Khashab, μετά την προσωρινή κατάληψη της από τους ισλαμιστές, μέσα στο αρχηγείο της Al Nusra βρισκόταν αυτό των “Λευκών Κρανών”, του FSA και της ακραίας παραστρατιωτικής ομάδας Al-Furqan. Στις φυλακές που λειτουργούσαν μέσα στο ίδιο κτίριο βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν πολλοί κρατούμενοι.

Το 2018 βρέθηκαν στολές των “Λευκών Κρανών” στα εγκαταλελειμμένα αρχηγεία της Al Qaida στην ανατολική Ghouta, αφότου οι μισθοφόροι της τρομοκρατικής οργάνωσης εγκατέλειψαν την πόλη ύστερα από μία συντριπτική τους ήττα από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

Όπως αναφέραμε πιο πριν, στην πόλη Daraa το κτίριο του αρχηγείου τους  στην πόλη ήταν δίπλα σε αυτό της Al Nusra, δηλαδή του παραρτήματος της Al Qaida στη Συρία

Ένα ακόμα ερώτημα που έχει τεθεί πολλές φορές από πολλούς είναι γιατί συχνά τα βίντεο που «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο με το λογότυπο τους, «ανεβαίνουν» σχεδόν ταυτόχρονα και με τον λογότυπο της Al Qaida της Συρίας. Νομίζουμε ότι ύστερα από τα παραπάνω η απάντηση είναι απλή.

Αποτρόπαιες αγριότητες και εγκλήματα πολέμου

Η «μαύρη» βίβλος των “Λευκών Κρανών” περιλαμβάνει και τη συμμετοχή μελών τους σε πολλές αποτρόπαιες αγριότητες και εγκλήματα πολέμου. Και πάλι για χάρη συντομίας θα παραθέσουμε τις πιο γνωστές από αυτές.

Αυτοί οι δήθεν «διασώστες» και «ανθρωπιστές» έχουν ομολογήσει δημόσια τη βεβήλωση πτωμάτων. Σε ένα βίντεο που έχει αποσυρθεί από το διαδίκτυο, ένα μέλος των “Λευκών Κρανών” λέει ξεδιάντροπα: “πετάξαμε τα πτώματα των ανδρών της Shabiha[9] στα σκουπίδια”. Το μέρος του επίμαχου βίντεο έχει διασώσει η ιστοσελίδα Hands Off Syria και μπορείτε να το δείτε εδώ. Το μέρος του επίμαχου βίντεο έχει διασώσει η ιστοσελίδα και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σε μία συγκλονιστική φωτογραφία που έχει διασωθεί από ένα επίσης αποσυρμένο βίντεο, δύο άνδρες των “Λευκών Κρανών” πατάνε πάνω σε πτώματα στρατιωτών του συριακού στρατού, στοιβαγμένα πάνω σε ένα ημιφορτηγό. Ένας από αυτούς ποζάρει προς τον φακό, κάνοντας με τα δάχτυλα του το σήμα της νίκης.

Σε κάποιες περιπτώσεις κακοποίησαν αιχμαλώτους και μάλιστα τράβηξαν οι ίδιοι το βίντεο της κακοποίησης. Σε ένα βίντεο[10] που τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 2015 κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης των τζιχαντιστών στο Idlib, φαίνονται καθαρά μέλη των “Λευκών Κρανών” μαζί με βαριά οπλισμένους στρατιώτες της Al Nusra να χτυπούν βάναυσα έναν αιχμάλωτο.

Τον Ιανουάριο του 2016 κάποια μέλη τους φωτογραφήθηκαν σε διαδηλώσεις να κρατούν πανό με ένα σύνθημα που καλούσε στο “κάψιμο και την καταστροφή” των σιιτικών χωριών Κafarya και Foua στην περιοχή του κατεχόμενου Idlib. Σε αυτήν την περιοχή που βρισκόταν σε πολιορκία από τους τζιχαντιστές από το 2012 και σε ασφυκτικό κλοιό από το 2015, δολοφονήθηκαν πάνω από 2.000 άμαχοι.

Στις 15 Απριλίου 2017 πολλοί κάτοικοι των δύο αυτών μαρτυρικών χωριών απήχθηκαν από τους τζιχαντιστές και στοιβαγμένοι μέσα σε λεωφορεία οδηγήθηκαν στην περιοχή της Rashideen. Εκεί παρέμειναν δύο μέρες χωρίς τροφή και νερό. Την τρίτη μέρα της ομηρείας τους κάποιοι τζιχαντιστές έριξαν κάποιες τροφές σε ένα σημείο κοντά στα λεωφορεία στα οποία κρατούνταν. Στη συνέχεια επέτρεψαν στα παιδιά των απαχθέντων να βγουν από τα λεωφορεία για να πλησιάσουν στο σημείο και να τις πάρουν. Όταν τα παιδιά έφτασαν σε αυτό το σημείο εμβολίστηκαν από ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα. Στην έκρηξη που ακολούθησε διαμελίστηκαν μπροστά στα μάτια των γονιών τους. Ό,τι είχε απομείνει από τα πτώματα τους το πήραν τουρκικά ασθενοφόρα και το μετέφεραν σε άγνωστο σημείο. Οι πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων μιλάνε για πάνω από 100 νεκρούς.

Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής της Rashideen, οι οποίες κάνουν λόγο για την παρουσία μελών των “Λευκών Κρανών” στο χώρο της σφαγής πριν, κατά και μετά τα συμβάντα. Ένα από αυτά ήταν ο Muawiya Hassan Agha, γνωστός και από τη συμμετοχή του στην εκτέλεση δύο μελών της συριακής πολιτοφυλακής από ένοπλους ισλαμιστές, τον Μάιο του 2016, στο Khan Touman, κοντά στο Χαλέπι. Μάλιστα, πριν από την εκτέλεση τους τράβηξε μία selfie με τους δύο πολιτοφύλακες ως φόντο. Επίσης, είναι γνωστός και από τη δημοσίευση διαφόρων φωτογραφιών στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Twitter και στο facebook, στις οποίες εμφανίζεται οπλισμένος δίπλα σε βαριά οπλισμένους μισθοφόρους τζιχαντιστές. Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο Idlib, φαίνεται να πανηγυρίζει μία νίκη της Al Nusra (Al Qaida), μαζί με ένοπλους μισθοφόρους ισλαμιστές. Σε μία δημοσίευση του στο facebook στις 24 Οκτωβρίου 2015 πανηγυρίζει για τον θάνατο ενός στρατιώτη του συριακού στρατού.

Τα “Λευκά Κράνη” δεν έκριναν σκόπιμο να καταδικάσουν την εκτέλεση στο Khan Touman, ούτε και τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις εκατοντάδων αιχμαλώτων στον πόλεμο της Συρίας, κυρίως από την πλευρά των ισλαμιστών μισθοφόρων. Ο Agha δέχτηκε μία απλή επίπληξη και συνέχισε να είναι μέλος τους. Τρεις εβδομάδες μετά την εκτέλεση, φωτογράφιζε μία «διάσωση» τους στο κατεχόμενο από τους τζιχαντιστές Idlib (1, 2).

Στις 6 Μαΐου 2015 οι χρηματοδοτούμενοι από τη Δύση ισλαμιστές εκτέλεσαν έναν αιχμάλωτο τους στο Haritan (Hreitan), κοντά στο Χαλέπι. Αμέσως μετά την εκτέλεση, άνδρες των “Λευκών Κρανών” περισυνέλεξαν το πτώμα του εκτελεσμένου και το μετέφεραν σε άγνωστο σημείο. Την ίδια μέρα, συγκεκριμένα περίπου τρεις ώρες μετά την εκτέλεση, ύστερα από τη δημοσίευση από τους ισλαμιστές του βίντεο της εκτέλεσης, η Syria Civil Defense (δηλαδή τα “Λευκά Κράνη”) εξέδωσε ένα ανακοινωθέν στο οποίο παραδεχόταν ότι η Al Qaida είχε έρθει σε επαφή με κάποια μέλη της, καλώντας τους στον χώρο της εκτέλεσης. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τα μέλη της έφτασαν εκεί πέντε λεπτά πριν από την εκτέλεση.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πώς ήρθε σε επαφή η Al Qaida με τα μέλη αυτά των “Λευκών Κρανών”, όταν δεν υπάρχει κάποιο δημόσιο τηλέφωνο τους; Γιατί επέλεξε αυτή η τρομοκρατική οργάνωση τα “Λευκά Κράνη” για την αποκομιδή του πτώματος; Γιατί τα μέλη τους δέχτηκαν να μεταβούν στον χώρο της εκτέλεσης και να γίνουν μάρτυρες αυτού του απάνθρωπου συμβάντος; Ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους ή έδρασαν αυτόβουλα; Αν τους ενημέρωσαν, με ποιο σκεπτικό τους έστειλαν εκεί; Αν όχι, γιατί δεν αποπέμφθηκαν από την οργάνωση;

Το βίντεο της εκτέλεσης έχει «κατέβει» από το διαδίκτυο. Ωστόσο, ένα τμήμα του έχει διασωθεί από την ιστοσελίδα Hands Off Syria και έχει συμπεριληφθεί σε ένα βίντεο με τίτλο “The White Helmets – al Qaeda with a facelift”. Το επίμαχο σημείο της εκτέλεσης και της περισυλλογής του πτώματος από τα “Λευκά Κράνη” αμέσως μετά από αυτήν μπορείτε να το δείτε εδώ. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτήν την αποτρόπαια πράξη μπορείτε να δείτε εδώ: 1, 2, 3.

Στις 19 Μαΐου 2017 μέλη τους ήταν παρόντα σε άλλη μία εκτέλεση στρατιωτών του στρατού της Συρίας από τζιχαντιστές, στο χωριό Jasim, κοντά στην πόλη Daraa στη νότια Συρία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 21 Ιουνίου 2017, στην ίδια περιοχή, κάποια άλλα μέλη των “Λευκών Κρανών” βιντεοσκοπήθηκαν να ποδοπατούν και να βεβηλώνουν πτώματα νεκρών στρατιωτών, ενώ τριγύρω τους ένοπλοι ισλαμιστές κράδαιναν κεφάλια από τα αποκεφαλισμένα πτώματα. Επειδή (και αυτό) το βίντεο έχει «κατέβει» από το διαδίκτυο, μπορείτε να δείτε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα του εδώ: 1, 2.

Στις 16 Απριλίου 2016 απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ στον Raed Saleh, δηλαδή στον εμφανιζόμενο ως αρχηγό των “Λευκών Κρανών”, λόγω των σχέσεων του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, του επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, ύστερα από παρέμβαση του αμερικανικού Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for the International Development, USAID). Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το μακρύ χέρι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και προκάλυμμα της CIA. Η συμμετοχή του και ο ρόλος του στον πόλεμο της Συρίας ήταν -και σε κάποιο βαθμό συνεχίζουν να είναι- θεμελιώδεις.

Ένα άλλο ηγετικό τους στέλεχος και στενός συνεργάτης του Saleh, o Mustafa Al Haj Yussef, έχει κατ’ επανάληψη κάνει προκλητικές αναρτήσεις στους λογαριασμούς του στα antisocial media. Μεταξύ άλλων, έχει ζητήσει τον βομβαρδισμό αμάχων σε κατοικημένες περιοχές, έχει κάνει εκκλήσεις για ενότητα μεταξύ των τρομοκρατών της Al Nusra και της Ahrar al Sham, έχει υποστηρίξει δημόσια και τις δύο αυτές ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, κυρίως όμως την τελευταία, η οποία ευθύνεται για πολλά στυγερά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων τη σφαγή του πληθυσμού του αλεβιτικού χωριού Al Zaraa τον Μάιο του 2016. Επίσης, έχει ταχθεί υπέρ των δημόσιων εκτελέσεων όσων δεν τηρούν τους κανόνες του ραμαζανιού, καθώς και υπέρ της σύλησης των σπιτιών των στρατιωτών του συριακού στρατού που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι ή είχαν εκτελεστεί από τους ισλαμιστές.

Κάποιοι καταγγέλλουν τα μέλη τους και για ένα ακόμα πιο αποτρόπαιο έγκλημα: αυτό της δολοφονίας ανθρώπων εγκλωβισμένων κάτω από ερείπια κτιρίων. Ο Al Mahmoud Al Othman, κάτοικος της ανατολικής Ghouta και πρώην αιχμάλωτος των τζιχαντιστών λέει για τα “Λευκά Κράνη: “είναι τρομοκράτες και Takfiris[11]…. Δεν έχουν καμία σχέση με τον ανθρωπισμό… όταν έβλεπαν κάποιον τραυματισμένο άμαχο (στα ερείπια), συνήθως τον αποτελείωναν. Αν ερχόσουν να «διασώσεις» κάποιον, θα τον έσφαζες; Τα Λευκά Κράνη και οι τρομοκράτες είναι το ίδιο και το αυτό, πάνε μαζί χέρι χέρι”.

Οι μαρτυρίες-καταγγελίες για συνεργασία με τους τζιχαντιστές ενοχοποιούν όχι μόνο τα μέλη της οργάνωσης αλλά και κάποιους γιατρούς που εργάζονταν σε νοσοκομεία που ελέγχονταν από τους ισλαμιστές. Ένα πρώην μέλος τους, ο Mohamed Bashir Biram, καταγγέλλει ότι όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το ανατολικό Χαλέπι, φυλακίστηκε και κακοποιήθηκε στη φυλακή. Εκεί του έδωσαν την επιλογή να καταταχθεί στην Jabhat al-Nusra (Al Qaida) ή στα “Λευκά Κράνη”. “Αν δε δεχόμουν κάποια από αυτές τις δύο επιλογές, θα με σκότωναν”, είπε. Επέλεξε τη δεύτερη και κάποια στιγμή άφησε τα καθήκοντα του για να συνοδεύσει τον βαριά άρρωστο πατέρα του σε ένα νοσοκομείο, το οποίο ελεγχόταν από τα “Λευκά Κράνη”. Όμως, εκεί τον περίμενε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη: “αφού ο πατέρας μου δεν ήταν μαχητής, οι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να τον δεχτούν και πέθανε”. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της οργάνωσης τον απείλησαν και του κράτησαν το μισό του μισθό ως τιμωρία…

Έχετε δει κάτι από τα παραπάνω στα διεθνή μέσα μαζικής παραπληροφόρησης; Έχετε διαβάσει κάποια σχετική δήλωση από τις «μη κυβερνητικές» οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται ανθρωπιστικές και κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η Vanessa Beely γράφει σχετικά με αυτή τη σιωπή τους: “είναι παράξενο το ότι καμία από αυτές τις οργανώσεις «για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δεν έχει καταδικάσει αλλά ούτε καν έχει καταγράψει τις πολλαπλές επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία που έχουν γίνει από τις τρομοκρατικές ομάδες, τις οποίες στην ουσία προστατεύουν, ούτε και αναφέρονται στη σύνδεση των Λευκών Κρανών με αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες”.

Χρήση παιδιών σε σκηνοθετημένα βίντεο

Σε πολλά από τα σκηνοθετημένα βίντεο τους δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μικρά παιδιά για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Κάποια από αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονταν από την οργάνωση και από άλλους εγκληματίες, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε αυτό κάποια παιδιά μαθαίνουν να παίζουν τον ρόλο του νεκρού και κάποια άλλα του σοβαρά τραυματισμένου.

Επειδή και πάλι αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές, επιλέξαμε κάποιες από τις πιο γνωστές.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί οι αδίστακτοι εγκληματίες έβαζαν μικρά παιδιά να παίξουν τον ρόλο του κομπάρσου, κυριολεκτικά για ένα πιάτο φαί. Ο Ηusein Talal Hajiko, πρώην μέλος τους στην ανατολική Ghouta, είπε ότι ο επικεφαλής του γραφείου τους στην περιοχή έταζε σε μικρά παιδιά “ένα καλό γεύμα”, αν έλεγαν κάτι κατά της κυβέρνησης στην κάμερα.

Ο Omar al-Mustafa ήταν παρών σε ένα από τα γυρίσματα τους και δήλωσε σχετικά: “τους είδα να φέρνουν παιδιά που ήταν ζωντανά και να τα τοποθετούν στο έδαφος σαν να είχαν πεθάνει μετά από μία επίθεση με χημικά αέρια” (1, 2). Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δε δίστασαν να απαγάγουν μικρά παιδιά και να τα χρησιμοποιήσουν στις βρωμοδουλειές τους.

Ο Ahmed Bouweidani, πρώην μέλος των “Λευκών Κρανών” στην Douma κατήγγειλε το 2019 τη χρήση μικρών παιδιών σε ένα σκηνοθετημένο βίντεο της οργάνωσης: “Ήταν οχτώ μικρά παιδιά στο δρόμο. Τους έδωσαν γλυκά και τους είπαν να παίξουν όλοι μαζί. Μετά τους έριξαν σκόνη, τα κάθισαν σε ένα μικρό λεωφορείο και τα πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί τα βιντεοσκόπησαν και είπαν ότι ήταν τα θύματα μίας επίθεσης με χημικά όπλα”.

Υπάρχουν όμως και μαρτυρίες μικρών παιδιών που έχουν πάρει μέρος σε σκηνοθετημένα συμβάντα. Το 2019 ο δωδεκάχρονος Yazan atTharazi περιέγραψε πως αυτός και οι φίλοι του πήραν μέρος σε ένα από αυτά: “όταν ζούσαμε στη Douma, ο Abu Feraz ρώτησε εμένα και τους φίλους μου: «θέλετε να κάνετε μία βόλτα;». Και οι πέντε πήγαμε μαζί του. Μας πήγε σε ένα ιατρικό κέντρο, όπου ήταν και μέλη των λευκών Κρανών. Οι γιατροί μας σκέπασαν με κουβέρτες, μας είπαν να κλέισουμε τα μάτια μας και μας βιντεοσκόπησαν σα να παίζαμε σε ταινία. Μου έδωσαν 200 λίρες. Την επόμενη φορά ο Abu Feraz είπε στη μητέρα μου: «Έχουμε ένα γύρισμα. Μπορείς να πάρεις μέρος κι εσύ και να κερδίσεις κάποια χρήματα»”.

Δεν τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των βίντεο «διασώσεων» που έχουν δημοσιεύσει εμφανίζονται να διασώζουν παιδιά. Η διάσωση ενός μικρού παιδιού συγκινεί περισσότερο από αυτήν ενός ενήλικα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, σε αυτά τα βίντεο τα παιδάκια φαίνονται να βγαίνουν από τα ερείπια αλώβητα, χωρίς καμία γρατζουνιά και χωρίς ίχνος αίματος ή έστω σκόνης στο κορμί τους. Κάποια από αυτά μάλιστα κρατάνε τις κούκλες ή κάποιο από τα παιχνίδια τους. Πουθενά δε φαίνονται οι γονείς τους να τα παραλαμβάνουν. Ερασιτέχνες…

Γενικά, στα βίντεο τους κατά τη διάρκεια των «διασώσεων» δεν υπάρχει πολύς κόσμος στα ερείπια που φαίνονται σε αυτά, παρότι υποτίθεται ότι τα κτίρια είχαν βομβαρδιστεί λίγο πριν από τη βιντεοσκόπηση. Οι άνθρωποι που εμφανίζονται σε αυτά είναι σε γενικές γραμμές ψύχραιμοι και όλοι τους είναι εστιασμένοι σε αυτό που δείχνει η κάμερα. Συγκρίνετε αυτά τα βίντεο με σκηνές από βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να ανασύρουν ζωντανούς ή νεκρούς κάτω από τα ερείπια. Σε αυτά τα τελευταία οι άνθρωποι συνομιλούν μεταξύ τους, προσπαθώντας να συντονιστούν, κάποιοι φωνάζουν, κάποιοι κλαίνε, κάποιοι άλλοι οδύρονται. Η διαφορά με τα βίντεο των “Λευκών Κρανών” είναι εμφανής.

Η υπόθεση του μικρού Omran

Το πιο γνωστό από τα σκηνοθετημένα τους βίντεο στα οποία χρησιμοποίησαν μικρά παιδιά είναι αυτό με τον μικρό Omran Daqneesh, ένα τετράχρονο αγόρι, του οποίου η φωτογραφία και το βίντεο έκαναν τον γύρο του κόσμου τον Αύγουστο του 2016.

Το παιδί απάχθηκε από την οικογένεια του από τα “Λευκά Κράνη” στο τότε κατεχόμενο από τους ισλαμιστές ανατολικό Χαλέπι, όταν αυτή βγήκε από το σπίτι της μετά από μία έκρηξη που τραυμάτισε ελαφριά τον Omran και σκότωσε τον μικρό του αδελφό. Μεταφέρθηκε από τους απαγωγείς του σε ένα άγνωστο μέρος και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε μέσα σε ένα ασθενοφόρο. Το παιδί εμφανίστηκε επιμελώς σκονισμένο και με στεγνούς λεκέδες κόκκινου χρώματος στο πρόσωπο του, ύστερα από μία υποτιθέμενη διάσωση του από τα “Λευκά Κράνη”. Μία από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δημοσιεύτηκε σε όλα τα διεθνή mass media. Κατόπιν, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Syrian American Medical Society (SAMS), πάντα στο κατεχόμενο από τους τζιχαντιστές ανατολικό Χαλέπι.

Θυμάστε τη SAMS από το δεύτερο μέρος του αφιερώματος; Αν όχι, σας θυμίζουμε ότι πρόκειται για μία αμερικανική οργάνωση με γραφεία και εγκαταστάσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ και με διασυνδέσεις με πολλούς Αμερικανούς «νεοσυντηρητικούς». Ο βασικός της χρηματοδότης είναι ο αμερικανικός Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for international Development, USAID), ο οποίος έχει βάλει δικούς του ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά στην ιεραρχία της SAMS. Μέλη της είναι πολλά μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σας θυμίζουμε ότι αυτή η οργάνωση αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες της συριακής «αντιπολίτευσης» που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η SAMS στήριξε αυτό το μόρφωμα. Η ίδια η SAMS καυχιέται για τις διασυνδέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση και με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ. Είναι εταίρος και συνεργάζεται σε τακτική βάση με τη The Syria Campaign, δηλαδή με τη βιτρίνα της Purpose, η οποία ήταν η μήτρα από την οποία βγήκαν τα “Λευκά Κράνη”.

Όπως διαβάζουμε σε ένα άρθρο του Max Blumenthal στην ιστοσελίδα The Gray Zone, “η SAMS δεν είναι μία απλή ομάδα Σύριων γιατρών που ασχολείται με τους τραυματισμένους στις εμπόλεμες περιοχές, ούτε μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική πηγή για τις επιθέσεις με χημικά όπλα και για άλλες ωμότητες. Η οργάνωση είναι μία ισχυρή ομάδα που ασκεί πίεση (lobbying) που χρηματοδοτείται από τον USAID, που λειτουργεί με γνώμονα την ανυποχώρητη αποφασιστικότητα της να προκαλέσει ένα πόλεμο, στον οποίον οι ΗΠΑ θα αλλάξουν το καθεστώς της Συρίας και θα δώσουν την εξουσία στους ισλαμιστές”.

Οι γιατροί της έχουν μία ομάδα στο WhatsApp, στην οποία είναι μέλη πολλοί δημοσιογράφοι γνωστών διεθνών μέσων μαζικής προπαγάνδας. Μία από αυτούς είναι η Sophie McNeill, μία δημοσιογράφος που δουλεύει για το Australian Broadcasting Corporation. Είναι μία περίπτωση που αποδεικνύει ότι η χοντροκομμένη προπαγάνδα ευδοκιμεί και στις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες. Η McNeill έλαβε την περίφημη φωτογραφία του μικρού Omran από τη SAMS στις 17 Αυγούστου 2016, την ίδια ημέρα που ο μικρός Omran είχε απαχθεί από τα “Λευκά Κράνη” και είχε χρησιμοποιηθεί στην επίμαχη φωτογράφηση – βιντεοσκόπηση.

Τη δημοσίευσε μαζί με το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό της στο Twitter[12], μαζί με το hashtag #wecantsaywedidntknow, το οποίο είχε δημιουργηθεί για να ενοχοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση για μία σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν από τους ισλαμιστές (μέσω των γνωστών πια «ακτιβιστών») στη συριακή αεροπορία, με προφανή στόχο τη δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη συριακή επικράτεια. Σημειώστε ότι η καλή δημοσιογράφος Mc Neil στο ποστάρισμα της δεν αποκάλυψε ποιος της είχε στείλει το βίντεο, και ότι δεν το έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα.

Μερικές ώρες αργότερα το βίντεο είχε γίνει viral και είχε αναδημοσιευτεί άκριτα από δεκάδες χιλιάδες χρήστες των antisocial media. Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκαν δεκάδες άρθρα στα διεθνή  media (αρχικά αμερικανικά και βρετανικά, όπως τα New York Times, Wall Street Journal, Times of London, CNN) με τη φωτογραφία και το βίντεο του μικρού Omran. Ακόμα και ο Abu Sulaiman Al-Muhajir, επικεφαλής και εκπρόσωπος τύπου ενός παραρτήματος της Al Qaida (Jabhat Fateh Al-Sham) «συγκινήθηκε» με τη φωτογραφία και έγραψε σε μία ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο facebook[13]: “Δεν μπορώ να συνηθίσω να βλέπω τραυματισμένα-δολοφονημένα παιδιά. Τα αθώα πρόσωπα τους οφείλουν να είναι μία υπενθύμιση της ευθύνης μας”. Ποια ήταν η “ευθύνη” στην οποία αναφερόταν ο αρχηγός της χρηματοδοτούμενης από τη Δύση τρομοκρατικής οργάνωσης; Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό στη δεύτερη του φράση, άραγε αναφερόταν μόνο στην οργάνωση του;

Η φωτογραφία του Omran μέσα στο ασθενοφόρο τραβήχτηκε από κάποιον Mahmoud Raslan, ο οποίος παρουσιάστηκε από τα διεθνή μέσα μαζικής προπαγάνδας ως φωτογράφος, ενώ μέχρι το 2011 ήταν ζαχαροπλάστης και ως το 2016 δεν είχε συνεργαστεί με κανένα συριακό ή διεθνές μέσο ως φωτογράφος, και καμία φωτογραφία του από τον πόλεμο ή από αλλού δεν είχε δημοσιευτεί ως τότε στο διαδίκτυο. Ο Raslan εμφανιζόταν να δουλεύει για το Aleppo Media Center, ένα μέσο προπαγάνδας που λειτουργούσε στον τότε κατεχόμενο από τους ισλαμιστές τομέα του Χαλεπιού. Ιδρύθηκε από Σύριους λομπίστες των ΗΠΑ, χρηματοδοτείται από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, και τα στελέχη του εκπαιδεύονται στις σύγχρονες τεχνικές προπαγάνδας από την οργάνωση Syrian Media Incubator, της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Gaziantep της Τουρκίας, δηλαδή στην πόλη που φιλοξενεί όλα τα μορφώματα που «έστησε» η Δύση για να ρίξει την κυβέρνηση της Συρίας, καθώς και το «στρατηγείο» της CIA στην περιοχή.

Μερικές μέρες πιο πριν, στις 2 Αυγούστου 2016, ο Raslan είχε φωτογραφηθεί χαμογελαστός μαζί με ένοπλους τρομοκράτες της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Nour al Din Zinki, φορώντας στο μέτωπο του την ίδια ταινία με αυτούς (1, 2, 3). Το 2015 ο δημοσιογράφος Max Bluementhal έγραψε ότι μέχρι εκείνη τη χρονιά τουλάχιστον 1.000 από τους μισθοφόρους της οργάνωσης πληρώνονταν από τη CIA, χωρίς να διαψευστεί από κανένα μέσο και από κανέναν κρατικό οργανισμό των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Nour al Din Zinki ένωσε τις δυνάμεις της με την Al Qaida της Συρίας (Al Nusra) και προέκυψε η Jabhat Fateh Al-Sham. Τη θυμάστε; Είναι η οργάνωση της οποίας επικεφαλής είναι ο Al Mujazir, εκείνος ο αδίστακτος τρομοκράτης που είχε «συγκινηθεί» βλέποντας τη φωτογραφία του μικρού Omran…

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, δύο εβδομάδες πιο πριν, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση της οποίας τα μέλη αμείβονταν από τα «πολιτισμένα» κράτη της Δύσης, είχε αποκεφαλίσει δημόσια ένα εντεκάχρονο προσφυγόπουλο, τον Abdullah Issa. Μάλιστα τα μέλη της τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο από τη σκηνή του αποκεφαλισμού του, ακόμα και μετά από αυτόν, κραδαίνοντας το κεφάλι του αποκεφαλισμένου αγοριού, και στη συνέχεια δημοσίευσαν αυτό το υλικό στο διαδίκτυο. Σημειώστε ότι το ανθρωποειδές που ποζάρει στην επίμαχη φωτογραφία είναι μέλος των “Λευκών Κρανών”, όπως φαίνεται ξεκάθαρα εδώ.

Τρεις μήνες πριν από τον αποκεφαλισμό ο Raslan είχε φωτογραφηθεί γελαστός και πάλι μαζί με ένοπλους τζιχαντιστές, φορώντας στο μέτωπο του και πάλι την ίδια ταινία που φορούν κι εκείνοι. Μάλιστα στη λεζάντα παρουσιάζεται ως media activist”… Σε αναρτήσεις του στο facebook έχει αποκαλέσει αυτούς τους τους τρομοκράτες “μάρτυρες” και “αυτόχειρες μαχητές”. Μετά την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού από τους ένοπλους τζιχαντιστές και την κατάληψη του από τον συριακό στρατό, ο Raslan ακολούθησε τους ομοϊδεάτες του στο Idlib, μαζί με άλλα μέλη των “Λευκών Κρανών”.

Η είδηση και το οπτικοακουστικό υλικό από τον αποκεφαλισμό δημοσιεύτηκαν μία μέρα μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας και του βίντεο του μικρού Omran. Η αξιοπιστία του «φωτογράφου», και συνεπώς της ίδιας της δημοσίευσης, είχαν τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Την ακριβώς επόμενη μέρα, 18 Αυγούστου 2016, έγινε κάτι ιδιαίτερα περίεργο αλλά εξηγήσιμο: η οργάνωση The Syria Campaign έκανε μία ανάρτηση στo facebook, στην οποία παρέθεσε αυτούσια μία μακροσκελή δήλωση του Raslan. Σημειώστε ότι η δήλωση δεν είχε δημοσιευτεί πουθενά αλλού πριν από αυτήν την ανάρτηση. Σε αυτήν, με το ένα ψέμα να διαδέχεται το άλλο[14], δίνεται η εκδοχή του Raslan (ή καλύτερα, της The Syria Campaign) για τα συμβάντα της 17ης Αυγούστου 2016. Στην ιστορία του ο Raslan αναφέρει ένα σωρό ασήμαντες λεπτομέρειες, αλλά παραλείπει να αναφερθεί σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: στον θάνατο του αδελφού του Omran στο ίδιο συμβάν![15]

Με άλλα λόγια, ξαφνικά εμφανίζεται από το πουθενά μία οργάνωση, η οποία μέχρι τότε δεν είχε καμία φανερή ανάμιξη στην υπόθεση, και δημοσιεύει μία δήλωση του «φωτογράφου» της επίμαχης φωτογραφίας για το πώς έγιναν τα γεγονότα στις 17 Αυγούστου. Ουσιαστικά με αυτήν της την παρέμβαση η The Syria Campaign «καρφώθηκε» ως αυτουργός της απάτης.

Τα πράγματα γίνανε ακόμα χειρότερα για τους αυτουργούς της απάτης την επόμενη μέρα, 19 Αυγούστου 2016, όταν η Sophie McNeill έκανε ένα tweet στο οποίο δημοσίευσε μία φωτογραφία ενός κειμένου με μία νέα δήλωση του Raslan. Στο tweet της έγραψε ότι μόλις είχε λάβει τη δήλωση από τη The Syria Campaign. Για δεύτερη φορά ο Raslan, ενεργώντας ως ενεργούμενο, εμπιστεύτηκε αυτήν την οργάνωση για τη δημοσίευση μίας ακόμη δήλωσης του. Ωστόσο, η The Syria Campaign δε τη δημοσίευσε σε κάποιο δικό της λογαριασμό ή ιστοσελίδα, αλλά την έστειλε στη Mc Neill! Σε αυτή τη δήλωση, με εξίσου αφελή ως ηλίθιο τρόπο με την προηγούμενη, επιχειρείται να εξηγηθεί η σχέση του με τους ένοπλους ισλαμιστές τρομοκράτες («δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα»). Σημειώστε ότι σε αυτήν ο ανεκδιήγητος αυτός τύπος αναφέρει ότι το 11χρονο αποκεφαλισμένο αγόρι ήταν 19 ετών…

Η McNeill το τερμάτισε την επόμενη μέρα, 20 Αυγούστου 2016. Σε μία ανάρτηση της στον λογαριασμό της στο facebook παρέθεσε το link ενός άρθρου που είχε δημοσιεύσει την ίδια μέρα σε ένα αμερικανικό μέσο. Σε αυτό το άρθρο, μετά από μία δική της εισαγωγή με τη γνωστή και βαρετή πλέον προπαγάνδα, υπάρχουν εκτεταμένες δηλώσεις του διευθυντή της The Syria Campaign James Sadri και του προέδρου της Syrian American Medical Society (SAMS) Zaher Sahloul, για την αναγκαιότητα της επιβολής μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας. Από κάτω από το link απευθυνόμενη προς τους αναγνώστες έγραψε τα εξής: “Τρομοκρατηθήκατε από τα πλάνα του μικρού Omran; Δεν μπορείτε να σταματήσετε να τον σκέφτεστε; Λοιπόν, μην κάνετε απλά αναδημοσιεύσεις των tweets, εξοργιστείτε για 24 ώρες και συνεχίστε. Ακούστε τώρα τι θέλουν από εσάς να κάνετε δύο μεγάλοι ανθρωπιστές για τη Συρία, ο Zaher Sahloul και ο James Sadri”.

Μπορεί στα αυτιά πολλών από εμάς αυτή η βρώμικη προπαγάνδα να φαντάζει φαιδρή ή και αποκρουστική. Ωστόσο είναι ενδεικτική του πώς δούλευαν τότε (αλλά και μέχρι σήμερα σε ανάλογα θέματα) τα ενεργούμενα των μέσων μαζικής προπαγάνδας ανά τον κόσμο για να προκαλέσουν ένα κύμα οργής στην κοινή γνώμη και να προωθήσουν την απαγόρευση πτήσεων και εν τέλει τα συμφέροντα αυτών που θα ωφελούνταν από την εφαρμογή της και μία νίκη των μισθοφόρων τους στον πόλεμο της Συρίας.

Τη σκυτάλη πήραν σχεδόν όλα τα δυτικά μέσα, τα οποία, με φόντο τη φωτογραφία του μικρού Omran, εξαπέλυσαν μία απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, πιέζοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία[16]. Ο Nicholas Kristof, φίλος και συνεργάτης της Lina Sergie Attar , μέλους του διοικητικού συμβουλίου της The Syria Campaign, σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους The New York Times έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τις ΗΠΑ τον βομβαρδισμό των αεροδρομίων της Συρίας, προτείνοντας ουσιαστικά τη γενίκευση αυτού του άτυπου μικρού παγκόσμιου πολέμου που είχαν προκαλέσει οι ΗΠΑ και οι ακόλουθοι τους στη Συρία.

Το σκηνικό της βιντεοσκόπησης του μικρού Omran μέσα στο ασθενοφόρο ήταν ξεκάθαρα στημένο. Όπως παρατήρησε η ιστοσελίδα Moon of Alabama, στο βίντεο του μικρού Omran “υπάρχουν περίπου 15 άνδρες στο σκηνικό, οι οποίοι στέκονται και δεν κάνουν τίποτα (δίπλα σε μια «απλά βομβαρδισμένη» τοποθεσία σε μια εμπόλεμη ζώνη; Δε φοβούνται ένα δεύτερο χτύπημα;). Τουλάχιστον δύο άνδρες, εκτός από αυτόν που βιντεοσκοπεί, τραβάνε φωτογραφίες ή βίντεο”.

Στις φωτογραφίες και στα βίντεο ο Omran είναι ήρεμος και δε φαίνεται να αιμορραγεί. Αντίθετα, ένα άλλο παιδάκι που τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά τζιχαντιστών στο δυτικό Χαλέπι αιμορραγεί και είναι εμφανώς τρομοκρατημένο. Η ίδια ιστοσελίδα σημειώνει εύστοχα: “κανένα δυτικό μέσο δεν έδειξε αυτό το αγόρι και αυτά που υπέφερε. Αυτό δεν είναι «δικό μας» («από τη δική μας πλευρά»)”. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του γυρίσματος ο μικρός Omran παρέμεινε σιωπηλός. Ο νοσηλευτής που τον παρέλαβε δήλωσε: “Πρώτη φορά βλέπω ένα παιδί να φέρεται έτσι. Συνήθως τα παιδιά που βγαίνουν από μία περιοχή που έχει βομβαρδιστεί κλαίνε, οι φωνές τους σκεπάζουν τα πάντα. Όμως αυτός δεν είπε ούτε λέξη”.

Όταν επέστρεψε στην οικογένεια του, ο πατέρας του Mohammad Daqneesh κατήγγειλε την απαγωγή του. Για προφανείς λόγους όλη η οικογένεια μεταφέρθηκε σε ασφαλή περιοχή και έξι μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2017, ο πατέρας του δήλωσε ότι στο συμβάν το παιδί ήταν ελαφρά τραυματισμένο και ότι οι ισλαμιστές το απήγαγαν και το χρησιμοποίησαν για τους σκοπούς της προπαγάνδας τους χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών του (1, 2, 3). Είπε επίσης ότι απειλήθηκε να πει ψέματα ότι το παιδί του είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών ρωσικών και συριακών αεροπλάνων. Επίσης, είπε ότι μετά το συμβάν οι ισλαμιστές του πρότειναν όλη η οικογένεια του να φύγει από τη Συρία, δηλαδή να «εξαφανιστεί» έτσι ώστε να μην έβγαινε προς τα έξω η απάτη. Είπε επίσης ότι μέλη της οικογένειας του ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο συμβάν να τους δείξουν τα κομμάτια των βομβών που χτύπησαν την περιοχή, αυτοί όμως αρνήθηκαν να το κάνουν.

Ανάλογες απειλές δέχτηκε και ο Σύριος δημοσιογράφος Khaled Iskef, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίον μίλησε ο πατέρας του μικρού Omran. Σε ένα άρθρο του σχετικά με το συμβάν έγραψε: “σύμφωνα με τον πατέρα του Omran, κάποιοι δημοσιογράφοι που είχαν σχέσεις με την Al Nusra του είπαν ότι 26 εκατομμύρια μουσουλμάνοι εξαρτιόνταν από αυτόν…. και ότι ανέμεναν να δηλώσει ότι  ο βομβαρδισμός είχε γίνει από το συριακό καθεστώς” (1, 2).

Τα ξένα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης κάλυψαν εκτεταμένα την είδηση, εστιάζοντας στη (σκηνοθετημένη) εικόνα του μικρού Omran. Έγραψαν συγκινητικά σχόλια για το παιδί, μάλιστα κάποιοι από αυτούς βούρκωσαν μπροστά στην κάμερα. Όμως, κανένα μέσο δεν έγραψε και δεν είπε κουβέντα για τον μικρό αδελφό του, τον Mohammad Ali Daqneesh, ο οποίος εκείνη τη μέρα έχασε τη ζωή του. Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη που είχε «στηθεί» από τα “Λευκά Κράνη” και τα αφεντικά τους, κράτησαν την ίδια στάση σιωπής. Ήταν αναμενόμενο· άλλωστε ήταν συνένοχα στην απάτη.

Άλλες γνωστές περιπτώσεις

Σε ένα άλλο από τα στημένα βίντεο με μικρά παιδιά που έχουν δημοσιεύσει τα “Λευκά Κράνη”, εμφανίζονται να «διασώζουν» ένα κοριτσάκι, το οποίο υποτίθεται ότι βρισκόταν κάτω από τόνους ερειπίων. Ωστόσο, όταν το βγάζουν, παιδί κρατάει την κούκλα του, χαμογελάει, δεν έχει ίχνη τραυματισμών και τα ρούχα του είναι καθαρά. Στη συνέχεια εμφανίζεται από το πουθενά ένα αγοράκι στα χέρια ενός «διασώστη». Και αυτό το παιδί, που υποτίθεται ότι βρέθηκε κάτω από ερείπια, δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί και φοράει καθαρά ρούχα …

Τον Μάιο του 2017 τα “Λευκά Κράνη” πήραν 23 πτώματα παιδιών από ένα νεκροτομείο στο Idlib για να τα χρησιμοποιήσουν για τα γυρίσματα ενός βίντεο μία σκηνοθετημένης επίθεσης με χημικά όπλα. Στα γυρίσματα ήταν παρόντα μέλη ενός τηλεοπτικού συνεργείου του Al Jazeera. Αργότερα, ο Walid Hendi, μισθοφόρος μίας ένοπλης  ισλαμιστικής οργάνωσης, παραδέχτηκε ότι είχε συμμετάσχει σε ένα από τα πολλά παρόμοια γυρίσματα των “Λευκών Κρανών”, το οποίο θα μεταδιδόταν από την τουρκική τηλεόραση (1, 2).

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 δημοσίευσαν μία φωτογραφία ενός «διασώστη» τους να κρατάει ένα μικρό κοριτσάκι που υποτίθεται ότι είχε βγάλει από τα ερείπια ενός κτιρίου μετά τον βομβαρδισμό του από ρωσικά αεροπλάνα (1, 2, 3). Την ίδια κιόλας μέρα αποκαλύφθηκε ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στην πόλη Homs πέντε μέρες πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, και είχε δημοσιευτεί από άλλο μέσο.

Τον Μάρτιο του 2015 τα Λευκά Κράνη” χρησιμοποίησαν με άσχημο τρόπο μικρά παιδιά σε κάποια άλλου είδους βίντεο,[17] για να υποστηρίξουν ότι ήταν τα θύματα μια επίθεσης με χημικά όπλα. Σε αυτά, φαίνονται κάποια άτομα που δεν είναι γιατροί να κάνουν ενέσεις σε μικρά παιδιά, τα οποία υποτίθεται ότι εισέπνευσαν αέρια ύστερα από μία επίθεση με βόμβες αερίου χλωρίου, τις οποίες απέδωσαν στη συριακή αεροπορία.

Γιατροί της οργάνωσης “Σουηδοί Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” (Swedish Doctors for Human Rights, SWEDHR) εξέτασαν προσεκτικά τα βίντεο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το όλο σκηνικό ήταν σκηνοθετημένο (1, 2, 3). Συγκεκριμένα, αποφάνθηκαν ότι οι ενέσεις που έγιναν στα παιδιά δεν περιείχαν καμία ουσία, αφού οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άδειες. Στην έκθεση τους αναφέρουν ότι η διαδικασία με την οποία έγιναν “ήταν λανθασμένη και θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στον θάνατο των παιδιών, αν αυτά δεν ήταν ήδη νεκρά” (1, 2). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, είναι πιθανό κάποια από τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την απάνθρωπη και εγκληματική διαδικασία να ήταν νεκρά. Κάποια από τα παιδιά ήταν ναρκωμένα. Σύμφωνα με τους γιατρούς της SWEDHR, η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν δε δικαιολογεί την εισπνοή αερίων χλωρίου· προσομοιάζει σε αυτή στην οποία βρίσκονται άνθρωποι που έχουν πάρει οπιούχες ουσίες.

Τα βίντεο σκηνοθετήθηκαν και δημοσιεύτηκαν για να εξυπηρετήσουν την προπαγάνδα για τη δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Προβλήθηκαν την ίδια μέρα (16 Μαρτίου 2015) από την Al Qaida της Συρίας (Al Nusra) και από τα “Λευκά Κράνη” και αναπαράχθηκαν από διάφορα διεθνή μέσα μαζικής προπαγάνδας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό από την πρέσβειρα των ΗΠΑ Samantha Powers, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 16 Απριλίου 2015.

Για αυτήν τη πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο μέρος του αφιερώματος μας στο οποίο ασχοληθήκαμε με την Avaaz.

Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Πολλές είναι οι μαρτυρίες-καταγγελίες για τη συμμετοχή τους σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Τα όργανα αυτά αφαιρούνταν τόσο από τραυματίες σε νοσοκομεία (χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση τους) όσο και από πτώματα που πήραν από κάποιο νεκροτομείο (χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση των συγγενών τους) (1, 2, 3, 4).

Πολλοί κάτοικοι του Χαλεπιού και άλλων πόλεων της Συρίας που είχαν καταληφθεί για πέντε χρόνια από τους τζιχαντιστές και έζησαν από κοντά τα “Λευκά Κράνη”, καταγγέλλουν επώνυμα ότι τα μέλη τους έπαιρναν τα πτώματα ή τα κορμιά των τραυματισμένων, τα πήγαιναν σε μέρη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου αυτά υπόκειντο σε ιατρικό έλεγχο. Κατόπιν, αυτά που είχαν υγιή όργανα που θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν, τα μετέφεραν στην Τουρκία, όπου τους αφαιρούσαν ζωτικά τους όργανα. Αν επρόκειτο για κάποιο παιδί ή νεαρό και υγιή άντρα, τότε τον πήγαιναν κατ’ ευθείαν στην Τουρκία για αφαίρεση οργάνων. Κάποιοι από τους τραυματισμένους που υπέστησαν αυτό το μαρτύριο δεν επέστρεψαν ποτέ στη Συρία. Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων στα οποία επέστρεψαν κάποιοι από τους τραυματισμένους, είδαν τα κορμιά τους με εμφανή τα σημάδια της εγχείρισης για την αφαίρεση των οργάνων που τους έλειπαν (1, 2).

Ιδιαίτερη αξία έχει η μαρτυρία του Ahmad Al-Omar, προϊσταμένου του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Ibn Rushd στο Χαλέπι. Κατήγγειλε ότι τα “Λευκά Κράνη” απήγαγαν έναν γείτονα του, ο οποίος είχε μπει στο νοσοκομείο για να κάνει μία θεραπεία και τον μετέφεραν παρά τη θέληση του στην Τουρκία, όπου του αφαίρεσαν κάποια όργανα του. Όταν τον έφεραν στο νοσοκομείο, είχε τα μισά κιλά και μία μεγάλη ουλή στο σώμα του, από τον λαιμό ως το στομάχι.

Η Amal Amino από το Χαλέπι ήταν μητέρα ενός αγοριού, του οποίου τα όργανα αφαιρέθηκαν μετά τον θάνατο του, χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας. Όταν ζήτησε να δει το νεκρό κορμί του, κάποιος από τα “Λευκά Κράνη” της απάντησε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Μετά από επίμονες προσπάθειες της να το δει, της επιτράπηκε αλλά από απόσταση. Ήταν τυλιγμένο σε μία μεγάλη σακούλα και φαινόταν μόνο το κεφάλι του και ο λαιμός του. Ζήτησε πολλές φορές να παραλάβει το κορμί του αλλά δεν της επιτράπηκε. Την τελευταία φορά μάλιστα που το ζήτησε, την απείλησαν ότι θα τη σκοτώσουν.

Την αφαίρεση οργάνων από τραυματισμένους Σύριους κατήγγειλε επώνυμα και ένα πρώην μέλος της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Ahrar Al-Sham, ο Abdurozak Nassan, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και το ονοματεπώνυμο και το ψευδώνυμο του διοικητή του σε αυτήν. Όταν τον ρώτησε γιατί πολλοί τραυματίες επιστρέφουν στη Συρία χωρίς κάποια όργανα τους, ισχυρίστηκε ότι αυτά χρησιμοποιούνταν σε μεταμοσχεύσεις οργάνων σε τζιχαντιστές που ήταν τραυματίες και τα χρειάζονταν.

Θα περίμενε κανείς όλε αυτές οι «ανθρωπιστικές» οργανώσεις που έχουν κάνει σημαία τους τα ανθρώπινα δικαιώματα να είχαν καταγγείλει ή τουλάχιστον να είχαν καταγράψει και δημοσιεύσει κάποια από τα στοιχεία που σχετίζονται με ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό θέμα. Και εδώ σιωπή.

Όλα αυτά και άλλα πολλά περιέχονται στη μαύρη βίβλο των επονομαζόμενων “Λευκών Κρανών”. Ωστόσο, αυτά δε θα τα διαβάσετε σε κανένα από τα ελληνικά ή ξένα mass media και φυσικά δε θα τα δείτε στο ντοκιμαντέρ του Netflix γι’ αυτά.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.