Προστατεύουν οι μάσκες από τον κορωνοϊό;

Δημοσιεύουμε εδώ μεταφρασμένη στα ελληνικά τη μελέτη της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας “Swiss Policy Research” πάνω στην αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας ενάντια στον κορωνοϊό  SARS-CoV-2. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ομάδας τον Ιούλιο του 2020 με τίτλο “Are Face Masks Effective? The Evidence” και ανανεώθηκε με επιπλέον στοιχεία τον Οκτώβριο του 2021.

“Are Face Masks Effective? The Evidence”.

Μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών κατά του κορωνοϊού.

Περιεχόμενα:

A. Δημοσιευμένες μελέτες 

B. Πραγματικά στοιχεία 

Γ. Μάσκες N95/FFP2 

Δ. Πρόσθετες πτυχές

E. Το ζήτημα των αερολυμάτων 

ΣΤ. Στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των μασκών 

Ζ. Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας

H. Συμπέρασμα

Α. Μελέτες πάνω στην αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει από ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία υπέρ της αποτελεσματικότητας της χρήσης μάσκας προσώπου από τον γενικό πληθυσμό, ως ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός αυτού που τη φορά ή ως μέσο προστασίας των υπολοίπων.

1. Μια μετα-μελέτη που έγινε τον Μάιο του 2020 πάνω στην πανδημική γρίπη και που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η χρήση μάσκας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ούτε ως ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός αυτού που τη φορά ούτε ως μέσο προστασίας τρίτων.

2. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με 6000 συμμετέχοντες, που διεξήχθη από Δανούς επιστήμονες και που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine τον Νοέμβριο του 2020, δεν βρήκε κάποια στατιστικά σημαντική επίδραση των ιατρικών μασκών προσώπου υψηλής ποιότητας στα ποσοστά μόλυνσης από SARS-CoV-2, σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

3. Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με σχεδόν 8000 συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο PLOS One, διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου “δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές ενάντια στις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, ούτε ενάντια στις κλινικές αναπνευστικές λοιμώξεις”.

4. Μια τεχνική έκθεση που δημοσίευσαν τα Ευρωπαϊκά CDC τον Φεβρουάριο του 2021, δεν βρήκε σημαντικά στοιχεία υπέρ της χρήσης μάσκας και συνέστησε τη χρήση της μόνο με βάση την “αρχή της προφύλαξης”.

5. Μια μελέτη που πραγματοποίησε το “Κέντρο για την Ιατρική Βασισμένη σε Αποδείξεις” της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία υπέρ της αποτελεσματικότητας της χρήσης μάσκας ενάντια στις μολύνσεις από ιούς ή ενάντια στη μετάδοση τους.

6. Μια μελέτη του (δικτύου) Cochrane που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι οι η χρήση μάσκας δεν μείωσε τα κρούσματα ασθενειών που μοιάζουν με τη γρίπη (ILI), ούτε στον γενικό πληθυσμό ούτε στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

7. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 στο “Ιnternational Research Journal of Public Health” βρήκε ότι δεν υπάρχει “καμία σχέση μεταξύ της υποχρεωτικής ή μη χρήσης μάσκας και της μείωσης της εξάπλωσης της COVID-19 σε πολιτείες των ΗΠΑ”.

8. Μια πειραματική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής διαπίστωσε ότι σε εσωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας μείωσε τα αερολύματα μέχρι 12%, ποσοστό όχι επαρκές για την πρόληψη λοιμώξεων.

9. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 από δύο Αμερικανούς καθηγητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ, ειδικούς στις αναπνευστικές και λοιμώδεις ασθένειες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας δεν βοηθάει ούτε στην αυτοπροστασία ούτε στην προστασία τρίτων (“source control”).

10. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο “New England Journal of Medicine” τον Μάιο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην καθημερινή ζωή η χρήση μάσκας προσφέρει από ελάχιστη έως καθόλου προστασία. 

11. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο British Medical Journal (BMJ Open) διαπίστωσε ότι οι υφασμάτινες μάσκες διαπεράστηκαν από το 97% των σωματιδίων και ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, διατηρώντας την υγρασία ή λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης τους.

12. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 από έναν Γερμανό καθηγητή ιολογίας, επιδημιολογίας και υγιεινής, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας και ότι η ακατάλληλη καθημερινή χρήση της από το κοινό μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων.

Μία ανασκόπηση των μελετών που ισχυρίζονται ότι η χρήση μάσκας είναι αποτελεσματική μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω στην ενότητα ΣΤ.

Β. Η διακύμανση των κρουσμάτων μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σε πολλές χώρες, οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν σημαντικά αφότου η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική. Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν τα τυπικά παραδείγματα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Καλιφόρνιας και της Χαβάης. Επιπλέον, μια άμεση σύγκριση μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ στις οποίες η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική και αυτών που δεν ήταν, δείχνει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων (γραφικές παραστάσεις: Y. Weiss). Για μια ενημερωμένη έκδοση αυτών των διαγραμμάτων, δείτε πιο κάτω το υστερόγραφο.

Γ. Αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τύπου N95/FFP2

Τον Ιανουάριο του 2021, το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στον κόσμο που θέσπισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας τύπου N95/FFP2 στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Η σύγκριση με άλλα γερμανικά κρατίδια, τα οποία είχαν θεσπίσει την υποχρεωτική χρήση υφασμάτινων ή ιατρικών μασκών, δείχνει ότι ακόμη και η υποχρεωτική χρήση μάσκας τύπου N95/FFP2 δεν επέφερε καμία διαφορά στα κρούσματα (σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση άλλου είδους μάσκας).

Κρούσματα Covid στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας (υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP2 / N95 από 21 Ιανουαρίου) και στην Γερμανία συνολικά (RKI/ISC).
Κρούσματα Covid στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας (υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP2/N95 από 21 Ιανουαρίου) και στη Γερμανία συνολικά (RKI/ISC).

Δ. Πρόσθετες πτυχές

1. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους ο νέος κορωναϊός μεταδίδεται όχι μόνο με σταγονίδια αλλά κυρίως με μικρότερα αερολύματα. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μεγέθους των πόρων τους και της κακής εφαρμογής τους, οι περισσότερες μάσκες προσώπου δεν μπορούν να φιλτράρουν τα αερολύματα (δείτε την ανάλυση σε αυτό το βίντεο). Πάνω από το 90% των αερολυμάτων διεισδύουν ή παρακάμπτουν τη μάσκα και γεμίζουν (καταλαμβάνουν) τον χώρο ενός δωματίου μεσαίου μεγέθους μέσα σε λίγα λεπτά.

2. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχτηκε στο BBC ότι η ανανέωση της πολιτικής του για τις μάσκες τον Ιούνιο του 2020 δεν οφειλόταν σε νέα στοιχεία αλλά σε πιέσεις που άσκησαν διάφορες «πολιτικές ομάδες άσκησης πίεσης»: Μας είχε ειπωθεί από διάφορες πηγές ότι η επιτροπή του ΠΟΥ που εξέτασε τα στοιχεία δεν υποστήριξε τη χρήση μάσκας, ωστόσο τη συνέστησε λόγω πολιτικών πιέσεων”. Το γεγονός αυτό μεταφέρθηκε στον ΠΟΥ, ο οποίος δεν το αρνήθηκε” (D. Cohen, ιατρικός ανταποκριτής του BBC).

3. Μέχρι σήμερα, η μόνη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (randomized controlled trial, RCT) για τη χρήση μάσκας κατά της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 διαπίστωσε ότι δεν έχει προκύψει κάποιο στατιστικά σημαντικό όφελος από τη χρήση αυτή (βλ. παραπάνω). Ωστόσο, τρία μεγάλα επιστημονικά περιοδικά αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν αυτήν τη μελέτη, καθυστερώντας τη δημοσίευσή της για αρκετούς μήνες.

4. Σε μία ανάλυση που έκαναν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι το 85% των ατόμων που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ανέφεραν ότι φορούσαν μάσκα “πάντα” (70,6%) ή “συχνά” (14,4%). Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου των μη μολυσμένων ατόμων, η συνεχής χρήση μάσκας δεν μείωσε τον κίνδυνο της μόλυνσης.

5. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η μολυσματική δόση του SARS-CoV-2 είναι μόλις 300 σωματίδια ιού (virions), ενώ ένα λεπτό κανονικής ομιλίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα από 750.000 virions, καθιστώντας τη μάσκα αδύνατη να αποτρέψει τη μόλυνση.

6. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία διαπίστωσαν ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από χειρουργούς κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων δεν μείωσε τις μετεγχειρητικές βακτηριακές λοιμώξεις των τραυμάτων στους ασθενείς.

7. Πολλές υγειονομικές Αρχές ισχυρίζονται ότι η χρήση μάσκας καταστέλλει τη γρίπη. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η γρίπη έχει εκτοπιστεί προσωρινά από τον πιο μολυσματικό κορωνοϊό. Πράγματι, η γρίπη έφτασε μέχρι και να εξαφανιστεί σε χώρες και πολιτείες που δεν πήραν μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, το lockdown και το κλείσιμο των σχολείων (π.χ.Florida στις ΗΠΑ, Σουηδία).

8. Το αρχικά χαμηλό ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό σε ορισμένες ασιατικές χώρες δεν οφειλόταν στη χρήση μάσκας, αλλά στο ότι στις χώρες αυτές γίνονταν συνοριακοί έλεγχοι από πολύ νωρίς. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία, παρά την ευρεία χρήση μασκών προσώπου, βίωσε την τελευταία επιδημία γρίπης μόλις ένα χρόνο πριν από την πανδημία της Covid.

9. Στις αρχές της πανδημίας, η ομάδα υπεράσπισης (της μάσκας) “Mask for All” υποστήριξε ότι η Τσεχία είχε λίγες μολύνσεις χάρις στην πρώιμη χρήση μασκών. Στην πραγματικότητα, τότε η πανδημία δεν είχε φτάσει ακόμα στην Ανατολική Ευρώπη. Λίγους μήνες αργότερα, η Τσεχία κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο.

10. Κατά τη διάρκεια της περιβόητης πανδημίας γρίπης του 1918, παρότι η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό ήταν ευρέως διαδεδομένη και σε ορισμένα μέρη υποχρεωτική, το μέτρο αυτό δεν έφερε καμία βελτίωση της κατάστασης.

Ε. Το θέμα της διαπερατότητας της μάσκας από τα αερολύματα

Στο παρακάτω βίντεο ο Δρ. Theodore Noel εξηγεί το ζήτημα της διαπερατότητας της μάσκας από τα αερολύματα.

ΣΤ. Μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές

Ορισμένες πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας είναι αποτελεσματική κατά του νέου κορωναϊού και ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση άλλων ανθρώπων αν αυτός που τη φοράει είναι φορέας του ιού. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν είναι αξιόπιστες, λόγω ανεπαρκούς μεθοδολογίας και μερικές από αυτές δείχνουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται ότι δείχνουν.

Συνήθως, αυτές οι μελέτες είτε αγνοούν την επίδραση άλλων μέτρων (στη μείωση των κρουσμάτων), τη φυσική εξέλιξη των ποσοστών μόλυνσης ή τις αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει στα στάδια μίας δοκιμής, είτε συγκρίνουν χώρες με διαφορετικές επιδημιολογικές συνθήκες. Επίσης, πολλές φορές οι μελέτες που πραγματοποιούνται σε κάποιο εργαστήριο ή ως προσομοίωση σε υπολογιστή δεν είναι εφαρμόσιμες στον πραγματικό κόσμο.

Μια ανασκόπηση αυτών των μελετών:

1. Μια μετα-μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, κατ’ εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ισχυρίζεται ότι οι μάσκες “θα μπορούσαν” να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Όμως, οι μετρήσεις που έγιναν σε αυτήν αφορούσαν κυρίως σε μάσκες N95 σε νοσοκομειακό περιβάλλον και όχι σε υφασμάτινες μάσκες σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Επίσης, στη ίδια τη μελέτη αναφέρεται ότι η ισχύς των αποδεικτικών της στοιχείων είναι “χαμηλή”. Τέλος, ειδικοί στο θέμα αυτό βρήκαν πολλές ατέλειες στη μελέτη. Ο καθηγητής Peter Jueni, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, χαρακτήρισε τη μελέτη του ΠΟΥ «ουσιαστικά άχρηστη».

2. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS ισχυρίζεται ότι η χρήση μάσκας οδήγησε σε μείωση των μολύνσεων σε τρία μέρη με υψηλό αριθμό κρουσμάτων (μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη). Όμως η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της τη φυσιολογική μείωση των λοιμώξεων και άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί την εποχή που σημειώθηκε η μείωση αυτή. Η μελέτη είχε τόσες ατέλειες που περισσότεροι από 40 επιστήμονες πρότειναν την απόσυρση της.

3. Μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι οι κομητείες των ΗΠΑ στις οποίες η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική είχαν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και χαμηλότερα ποσοστά νοσηλευομένων. Όμως, οι συντάκτες της αναγκάστηκαν να την αποσύρουν, καθώς λίγο μετά τη δημοσίευση της οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες αυξήθηκαν σε πολλές από αυτές τις κομητείες.

4. Μια γερμανική μελέτη ισχυρίζεται ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις γερμανικές πόλεις οδήγησε σε μείωση των λοιμώξεων. Όμως τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή δεν υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό: σε ορισμένες πόλεις δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα ποσοστά των λοιμώξεων, σε άλλες σημειώθηκε μείωση και σε κάποιες άλλες αύξηση (βλ. το παρακάτω γράφημα). Η πόλη της Ιένα αποτέλεσε «εξαίρεση», επειδή ταυτόχρονα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας εφάρμοσε τα αυστηρότερα μέτρα καραντίνας στη Γερμανία, γεγονός που δεν αναφέρεται στη μελέτη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις γερμανικές πόλεις δΗ υποχρεωτική χρήση μάσκας στις γερμανικές πόλεις δεν είχε καμία σχετική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων (IZA 2020).
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις γερμανικές πόλεις δεν είχε καμία σχετική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων (IZA 2020).

 5. Μια καναδική μελέτη ισχυρίζεται ότι οι χώρες στις οποίες η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική είχαν λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με τις χώρες στις οποίες η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική. Ωστόσο, η μελέτη συνέκρινε χώρες με πολύ διαφορετικές δημογραφικές δομές και κάλυψε μόνο τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

6. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ισχυρίζεται ότι οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές. Όμως, η μελέτη αυτή βασίστηκε σε αποτελέσματα μελετών σχετικών με τον SARS-CoV-1 οι οποίες έγιναν σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και όχι σε επίπεδο κοινότητας.

7. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μέλη της ομάδας άσκησης πίεσης “Masks for All” και που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, ισχυρίζεται ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές κατά της μετάδοσης αερολυμάτων σε τρίτους. Ωστόσο, η μελέτη δεν παρείχε πραγματικά στοιχεία (στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο) που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

 8. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications τον Ιούνιο του 2021 υποστηρίζει ότι οι μάσκες μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 62%. Όμως, η μελέτη αυτή βασίστηκε σε πολλές αμφισβητούμενες υποθέσεις μοντελοποίησης και σε αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας που έκαναν αυτοί που την πραγματοποίησαν, και όχι σε πραγματικές (αληθινές) μετρήσεις.

 9. Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στο Μπαγκλαντές ισχυρίζεται ότι η χρήση μάσκας “μείωσε τις συμπτωματικές λοιμώξεις από SARS-CoV-2” κατά 0,08% (ARR) μόνο σε άτομα άνω των 50 ετών. Η μελέτη σχεδιάστηκε και οργανώθηκε τόσο άσχημα που “τελείωσε πριν καν ξεκινήσει”, όπως σχολίασε κάποιος που έκανε κριτική στη μελέτη.

Ζ. Κίνδυνοι που σχετίζονται με την χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να μην είναι αβλαβής, όπως δείχνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για διάφορες “παρενέργειες” που μπορεί να έχει η χρήση μάσκας, όπως δυσκολία στην αναπνοή και δερματικά εξανθήματα.

2. Δοκιμές που έγιναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας στη Γερμανία έδειξαν ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά την ανθεκτικότητα και την απόδοση των υγιών ενηλίκων.

3. Μια γερμανική ψυχολογική έρευνα με περίπου 1000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι στη Γερμανία το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας είχε “σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις”.

4. Το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Αμβούργου προειδοποίησε για τους κινδύνους που έχει η εισπνοή χλωριούχων ενώσεων από άτομα που φορούσαν μάσκα από πολυεστέρα, καθώς και για προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο χρήσης της.

5. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης RAPEX έχει ήδη ανακαλέσει περισσότερα από 100 είδη μάσκας, επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή η χρήση τους θα μπορούσε να ενέχει “σοβαρούς κινδύνους”.

6. Μια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Muenster στη Γερμανία διαπίστωσε ότι στις μάσκες N95 (FFP2) ο Sars-CoV-2 μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για αρκετές ημέρες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αυτομόλυνσης.

7. Στην Κίνα, αρκετά παιδιά που υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο γυμναστήριο, λιποθύμησαν και πέθαναν. Οι νεκροτομές βρήκαν μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ως πιθανή αιτία θανάτου. Στις ΗΠΑ, ένας οδηγός αυτοκινήτου που φορούσε μάσκα N95 (FFP2) λιποθύμησε και τράκαρε λόγω δηλητηρίασης από CO2.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ένας 19χρονος Αμερικανός αθλητής που φοράει μάσκα να καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δρόμου 800 μέτρων (Απρίλιος 2021):

Συμπέρασμα

Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι αποτελεσματική, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά προς το παρόν υπάρχουν από ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση. Εάν σε εσωτερικούς χώρους ο κορωναϊός μεταδίδεται όντως μέσω των αερολυμάτων, είναι απίθανο η χρήση μάσκας να είναι προστατευτική. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές δεν θα πρέπει να θεωρούν (υποθέτουν) ή να υπονοούν ότι θα μειώσει τα ποσοστά ή τον κίνδυνο μόλυνσης.

Υστερόγραφο (Αύγουστος 2021)

Μια μακροπρόθεσμη ανάλυση έδειξε ότι οι λοιμώξεις οφείλονται κυρίως σε εποχιακούς και ενδημικούς παράγοντες, ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα lockdown δεν είχαν καμία αισθητή επίδραση (στη μείωση των θανάτων και των κρουσμάτων) (διαγράμματα: IanMSC).

 

  Advertisement

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.